Můj kousek štěstí

Letní nástrahy a nebezpečí v potravinách

Nebude to dlouho trvat a dorazí léto v plné síle včetně vysokých teplot a „pražícího“ sluníčka. S tím přijde riziko rychlejšího kažení potravin a přemnožení bakterií. Jaké jsou praktické rady nákupu a skladování potravin?

Nakupujte jen tolik potravin, kolik jste schopni ihned zkonzumovat, případně pro které máte vhodné místo na uskladnění. Údaje na výrobku, které informují o způsobu skladování, neplatí pouze pro prodávající, ale i pro vás. Pokud nakupujete tzv.„přes pult“, pozorně si všímejte, zda prodávající dodržuje základní hygienická pravidla. Výrobek s prošlou dobou použitelnosti prodávající nesmí prodávat! Oproti tomu zboží s prošlou minimální trvanlivostí se prodávat smí, ale musí být od ostatního zboží odděleno a takto označeno. Masné a mléčné výrobky podléhají nejrychlejší „zkáze“. Zkontrolujte, zda jsou dobře skladovány - vyhněte se nákupu těchto výrobků na tržišti. V případě vakuově balených potravin si zkontrolujte, zda obal není porušen a tekutina okolo je čirá – pokud tomu tak není, již začala fáze kažení.

Čistota prodejny napoví

Saláty, chlebíčky, bagety jsou extrémně rizikové. U nich se nejčastěji setkáváme s bakteriemi salmonely. Pokuste se jejich nákup v letních měsících omezit na minimum. Měli byste je kupovat jen v případě, že vypadají čerstvě a jsou vhodně skladovány. Varování se týká také cukrárenských výrobků s máslovými krémy. Tyto náplně musí být zpracovány do 24 hodin od výroby a musí být skladovány za teploty 8°C . Proto se vyhněte nákupu dortů a podobných „mlsek“ u prodejců, kteří je mají mimo chladící vitríny či prodávají výrobky napůl rozteklé. Ovoce a zeleninu si v létě kupujeme nejčastěji. Dávejte si pozor na to, abyste kupovali plody celistvé, nenapadené plísní či hnilobou. Vybírejte si místa, kde jsou zajištěna alespoň základní hygienická pravidla. Všímejte si čistoty nabízeného ovoce a zeleniny, jejich poškození škůdci, nebo poškození vlivem neodborného zacházení a vlivem nevhodných skladovacích podmínek..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden