Moje chvilka pohody

Léto na zahradě

Všechny náročnější práce máte již za sebou. Vše je postaveno a vydlážděno, jezírko je napuštěno. Ještě zbývá dosázet záhony. A léto může začít...

1. Po úspěšném odplevelení, které trvá 1 až 2 týdny, můžete dosadit všechny zbývající keře, trvalky, růže, traviny a kapradiny. Půdu vysázeného záhonu můžete pokrýt netkanou textilií a zamulčovat, nebo jen zamulčovat. Dnes je populární pokrývat záhony i dřevěnými štěpkami.

2. Nezapomeňte na závlahu. Hadice kapkové závlahy se rozmisťují mezi vysázené rostliny na záhonu a přichytávají buď přímo na půdu, nebo na textilii. V obou případech se až p2ak vrství jakýkoliv mulč, pod nímž se hadice schovají. Tato tzv. „kapka“ se dá položit předem, i když ještě na zbytku zahrady není závlaha hotová.

3. Záhony nezapomeňte pohnojit. Platí to ale hlavně u již starších výsadeb, neboť organický mulč neustále odebírá z půdy dusík a tím konkuruje rostlinám. Hnojivo by tedy mělo obsahovat hlavně dusík a fosfor, který podporuje kvetení. Můžete také dobudovat automatické závlahy na trávníkových plochách.

4. Trávník pravidelně sečte, hnojte a v případě sucha i zavlažujte.

5. Dočasně holou půdu mezi sazeničkami mulčujte - třeba posečenou trávou, slámou, oblázky, štěpkou. Podobně přikryjte všechna holá místa v záhonech - odkrytá půda vysychá a je žíznivější, UV záření likviduje mikroorganismy ve svrchní vrstvě půdy, snižuje se její úrodnost.

6. Pokud po odkvětu seříznete chrpy, ostrožky, vlčí boby a rané kopretiny, vykvetou v průběhu léta znovu. Odstříháváním uschlých květů macešek, aksamitníků a dalších okrasných květin, ze kterých neplánujeme sběr semínek, výrazně prodloužíte dobu kvetení.

7. Založte si trvalkový záhon. Dá práci pouze na začátku, poté vyžaduje jen lehkou údržbu. A všechny trvalky ani nemusíte kupovat. Snadno se množí.

8. Do poloviny června namnožte dělením trvalky, které kvetly na jaře. Jednotlivé trsy se do podzimu rozrostou. Dokud se neujmou, potřebují zálivku a ochranu před horkým sluncem blízkost keřů či stromů, stříšku či zástěnu například z rákosové rohože.

9. Na kmen stromu připevněte lepové pásy. Zabráníte tak tomu, aby mravenci vynášeli do jkeho koruny nelétavý druh mšic. Žijí totiž spolu v symbióze a ničí tak stromy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden