Moje chvilka pohody

Léto na zahradě

Červenec přináší potěchu pro oko i chuťové buňky. Je to čas letniček, barevně kvetoucích trvalek, čas sklizně ovoce i zeleniny. Ovšem také čas, kdy zahrada potřebuje pravidelnou péči.


V letních měsících bývá sucho, proto pamatujte na pravidelnou zálivku. Aby mokré listy nespálilo slunce, zalévejte ráno nebo v podvečer. Použijte různé koncovky na závlahové hadice, které kropí jemně v širokém dosahu. Takové mlžení je dobré hlavně pro trávník. Květiny, zeleninu, ale i ovocné stromy zalévejte naopak ke kořenům pomalým proudem, abyste nevyplavili zeminu.


1 U trvalek a letniček odstraňujte květy hned po odkvětu, nasadí tak další poupata a budou ozdobou po celé léto. Cínie, kopretiny, vysoké kakosty, ostrožky, ale také třeba levanduli stříhejte v rozpuku poupat pro ozdobu pokojů, ve váze vydrží taková letní kytice dlouho a stříháním podpoříte nové kvetení.


2 U opakovaně kvetoucích růží odstřihujte odkvétající květy vždy tak, aby zůstalo očko vyrůstající ven z keře. Z něj vyroste nová větvička s poupětem. Botanické a pnoucí druhy nestříhejte – keře se posléze ozdobí šípky, které jsou v podzimní zahradě krásnou dekorací.


3 Namnožte si zlatice, ptačí zob, meruzalky a další na jaře kvetoucí keře, které jsou nyní krásně zelené. Odstřihněte mladé nezdřevnatělé výhony se dvěma až třemi páry listů, špičku výhonu nad kolénkem zkraťte a takto připravené řízky zapíchejte do pěstební zeminy.


4 Sklízíte hlávkový i kadeřavý salát, první mrkev, petržel, mladé bulvičky celeru nebo řapíkatý celer.


5 Vysít můžete ještě odrůdy mrkve s krátkou vegetační dobou, letní salát, špenát, pekingské a čínské zelí, fenykl. Vysejte také ředkvičky. Do září stihnete ještě jednu úrodu.


6 U rajčat a okurek hlídejte vznik plísně a ihned zasáhněte postřikem na list a otrháním napadených listů. U rajčat průběžně vylamujte boční výhonky.


7 Ukončete výsadbu pozdní košťálové zeleniny jako je kapusta hlávková a brukev zelná, květák, pór. Zřeďte husté porosty kořenové zeleniny z předcházejících výsevů, aby rostlinky měly dostatek místa.


8 Protrhané rostliny červené řepy, mangoldu, čekanky vysaďte na volný záhon, je škoda je vyhodit. Připravte na sběr ozimý česnek a cibuli. Už nezavlažujte. Ukazatelem správného termínu sběru je zalomení natě v krčku.


9 Zeleninové a květinové záhony před odjezdem na dovolenou vyplejete, vydatně je zalijte a namulčujte nasekanou trávou, vydrží bez vaší péče i několik týdnů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden