Můj kousek štěstí

Léto patří okurkám! Udržují váš pitný režim.

Salátová okurka je učiněný zázrak! Osvěží, zahojí spáleniny a pomůže od bolesti. Navíc po ní i zhubnete! Víte, že sníst salátovou okurku je jako vypít sklenici vody? Voda tvoří až 96 procent její celkové hmotnosti.

Co všechno okurky dokážou?

Brání tloustnutí Byli jste dlouho na slunci a spálili jste se? Nakrájejte okurku a přiložte na bolavá místa. Skvěle je ochladí. Pokud vás bolí hlava ze sluníčka nebo pálí oči, přiložte na čelo nebo na oční víčka kolečka okurek. Její využití v nízkokalorických odtučňovacích dietách podporuje kyselina tartronová, která zabraňuje přeměně škrobů v organismu na tuky. Okurka tedy úspěšně brání ukládání tuků. Okurky obsahují také enzym erepsin, který štěpí bílkoviny a zabíjí bakterie. A k tomu ještě navíc umí díky vláknině čistit střeva. Slupka okurek obsahuje antioxidanty, které zlepšují stav nemocných cukrovkou a omezují nebezpečí srdečních chorob.

Okurková limonáda

Tento nápoj vás dokonale v horkých letních dnech osvěží a zažene žízeň. K jeho výrobě potřebujete 1 litr perlivé nebo neperlivé vody, 1 okurku a 1 citron nakrájené na kolečka, třtinový cukr, mátu a led. Všechny ingredience promícháme ve velkém džbánu a necháme vylouhovat. Okurku lze i nastrouhat, bude mít pak výraznější chuť. Díky jejím výrazným léčivým účinkům neškodí čerstvé okurkové saláty zařazovat po celé léto do jídelníčku každý den. Kromě klasického salátu s octovým nálevem  můžeme zkusit i vynikající kombinaci s kysanou smetanou  a koprem nebo indickou specialitu s česnekem, kmínem a jogurtem, Vyloženě letní pochoutka je klasický „šopák" .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden