Můj čas na kafíčko

Libeček je koření i lék

Bylina, která odjakživa nesmí chybět na žádné zahrádce

Nejen že skvěle ochutí polévku či brambory (přezdívá se mu maggi) a vyrábějí se z něj domácí likéry. Málokdo ví, že tato běžná zelenina má také skvělé léčivé účinky!

Pěstování libečku má u nás dlouhou tradici. I když naroste do výšky kolem půl metru, dá se snadno pěstovat i v bytě, v truhlíku na balkoně nebo ve větším květináči za oknem.

Naše prababičky ho používaly do jídla jako výtečné aromatické koření, připravovaly z něj voňavé likéry, ale běžně ho používaly také jako lék. Jeho účinky například na zažívací problémy jsou totiž téměř zázračné.

Skvělé koření

Tuto rostlinu připomínající přerostlou petržel můžeme sklidit celou, od plodů až ke kořenům. Chuť a vůně libečku je často přirovnávána k chuti maggi. Listy můžeme použít čerstvé i sušené do polévek, pomazánek, omáček, ale i do salátů. Výtečně ochutí vařené brambory.

Jeho aroma je ovšem velmi výrazné, proto ho přidávejte jen málo (podle vaší chuti), abyste nepřebila chuť ostatních použitých surovin. Oddenky libečku a jeho oloupaný čerstvý kořen se dají upravovat jako zelenina. Nejlepší jsou ovšem pokrájené v polévce, nebo se dají v menším množství uvařit či podusit na másle podobně jako fazolové lusky.

Semena libečku mají sladší chuť než jeho listy. Používají se k dochucení pokrmů a k výrobě likérů (třeba anýzového), kterým dodávají nasládle kořenitou chuť. Semena lze běžně použít i k dochucení masa. Všechny části této zázračné rostliny se dají usušit. Listy a oddenky navíc můžete zamrazit.

Spolehlivý lék

Používání libečku je také velmi prospěšné pro naše zdraví. Zlepšuje trávení a stimuluje produkci trávicích šťáv. Pomáhá i lidem trpícím nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku.

Je také skvělým pomocníkem v boji proti plynatosti, proto si ho přidávejte do jídla pravidelně. Stejně tak si z něj můžete připravit i slabší čaj, a to jak z listů a semen, tak také z jeho kořene.

Podle vědců je libeček nejvíc efektivní v boji proti střevním a žaludečním bakteriím, jako jsou E. coli, H. pylori a Salmonella.

Balzám na klouby

Libeček velmi pomáhá i lidem trpícím kloubními potížemi, jako jsou revma, artróza anebo dna. V tomto případě mají nejvýraznější účinky jeho kořeny. Jejich krátkým povařením si připravte čaj, který potom pijete několikrát denně.  Někdy se doporučují i koupele s přidáním odvaru z kořene libečku.

Očista pro tělo

Čaj z libečku má výrazné močopudné a tím také čistící účinky. Z těla dokáže vyplavit většinu nežádoucích škodlivin a toxinů. Očistné detoxikační účinky po jeho konzumaci se ale mohou projevit zvýšeným pocením. Užívat jej mohou všechny generace, jenom těhotné ženy by se mu ale měly vyhnout.

Klidní alergie

Libeček je svým zklidňujícím efektem vhodný také při boji proti projevům alergií. Obsahuje totiž quercetin, který tlumí uvolnění histaminu a zmenšuje podráždění způsobená přecitlivělostí na některé alergeny. A to bychom obzvlášť v tomto jarním období určitě uvítali!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden