Můj kousek štěstí

Lilek vyčistí krev a zahojí pupínky

Lilek baklažán je dnes rozšířená zelenina. Čistí krev, léčí kožní nemoci, hlavně kopřivku. Výrazně podporuje funkci jater, pomáhá při jejich regeneraci, posiluje organismus a podporuje rekonvalescenci po nemocích, léčí ekzémy, pupínky a kopřivku.

Je dobré jej zařadit do jídelníčku u těch, kdo často holdují alkoholu. Způsob použití  Chcete-Ii dosáhnout maximálního léčebného  efektu, dejte přednost pití čerstvé šťávy. Pije se v množství 2-4 dl denně, nejlépe mezi jídly. Šťáva z lilku se dá dobře kombinovat  s jinými zeleninovými i ovocnými šťávami. Jako zeleninu ji lze připravovat na mnoho způsobů, v případě tepelné úpravy však účinek léčivých látek klesá.

Použití v kosmetice

Na drobné pupínky na kůži, zranění a ekzémy přiložte kolečko čerstvého baklažánu. Nechá se působit 5-15 minut. Jak jej pěstovat? Semena lilku lze běžně zakoupit v zahradnictvích. Lilek nemá rád zimu. U nás jej pěstujte jen v teplých oblastech nebo  ve skleníku. Vyžaduje dobrou péči, úrodnou  půdu, slunné a před větrem chráněné  místo. V době růstu plodů musí mít dostatek vláhy. Lilek je bohatý na minerální látky. Obsahuje vitamín C, A, vitamíny skupiny B, z minerálů fosfor, hořčík, síru, chlór, vápník, železo a mangan. Šťáva z lilku se dá dobře kombinovat s jinými zeleninovými i ovocnými šťávami. Jako zelenina se dá připravovat na mnoho způsobů, nejrychlejší je omytí a rozkrájení na kolečka. V balkánské kuchyni se připravuje s česnekem, masem a v různých čalamádách. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden