Moje sladké tajemství

Lilky na víně

Suroviny:


  • 2 lilky

  • 4 velká rajčata

  • 4 velká cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu

  • 6 snítek čerstvého tymiánu

  • 5 snítek čerstvého oregana

  • 3 snítky čerstvé bazalky

  • 15 kusů černých oliv

  • 15 ml bílého vína

  • sůl a mletý pepř

  • 60 ml olivového oleje


Postup:

Lilky omyjeme, seřízneme na obou koncích a potom nakrájíme napříč na plátky silné zhruba 1 cm. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Bylinky opláchneme, vytřepeme dosucha a natrháme na kousky.

Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Plátky lilků a rajčat naskládáme střídavě na výšku do mělkého pekáče nebo zapékací mísy a mezi ně podle chuti a nálady umístíme cibuli, česnek a bylinky.

Vše posypeme olivami, přelijeme vínem, důkladně osolíme mořskou solí, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Pekáč uzavřeme alobalem a dáme do střední části trouby.

Zhruba po 20 minutách snížíme teplotu v troubě na 180 °C (horký vzduch na 160 °C). Pekáč vyjmeme z trouby a zeleninu pokapeme vypečenou šťávou. Znovu uzavřeme alobalem, vrátíme do trouby a pečme asi 1 hodinu.

Během pečení můžeme zeleninu ještě dvakrát až třikrát pokapat vypečenou šťávou. Lilky by měly být po upečení měkké, nesmějí však rozměknout.



  • 4 porce

  • středně náročné

  • do 90 min


TIP:

Ideální lehká večeře. Zeleninu necháme trochu vychladnout a pak ji podáváme s čerstvou ciabattou (její střídka krásně nasává šťávu).

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden