Můj čas na kafíčko

Linecká kolečka

Suroviny:

250 g másla

350 g hladké mouky

120 g moučkového cukru

3 žloutky

1 balíček vanilkového cukru

moučkový cukr na posypání

zavařenina (většinou se používá rybízová)

Postup:

Prosejte do mísy mouku, přidejte cukr a změklé máslo pokrájené na kousky. Všechny suroviny promíchejte, přidejte žloutky a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte v lednici minimálně 2 hodiny odpočinout.

Z těsta si oddělte pouze tu část, kterou budete momentálně zpracovávat, a ostatní vraťte do lednice. Těsto nechte chvilku povolit, aby nepraskalo. Můžete je válet mezi dvěma pečicími papíry, aby se nelepilo a bylo vyválené hezky rovnoměrně. Spodní papír zlehka poprašte moukou a těsto rovnoměrně rozválejte na plát silný cca 3 mm.

Z poloviny koleček na plechu vypíchněte kovovou trubičkou střed. Jednotlivé vykrojené kousky cukroví opatrně přeneste pomocí plochého nože na plech vyložený pečicím papírem. Tvary s otvorem a bez něj pečte zvlášť.

Cukroví pečte 6–10 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Nechte na plechu zchladnout. Nakonec části cukroví bez otvoru namažte marmeládou, navrch položte odpovídající tvar s dírkou a opatrně spojte. Příliš netlačte, aby nám cukroví neprasklo. Můžete je ještě lehce poprášit práškovým cukrem.

Pokud chcete upéct opravdu dobré linecké, musíte používat vždy jen kvalitní suroviny. Neméně důležité je i to, jak linecké těsto zpracujete.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden