Můj čas na kafíčko

Linecké sušenky

Suroviny:

300 g hladké mouky

200 g másla

100 g cukru krupice

2 žloutky

1 vanilkový cukr

nastrouhaná kůra z poloviny citronu

šípková marmeláda

moučkový cukr na posypání

Postup:

Nejprve si opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte jinak.

Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu, nejlépe v bio kvalitě.

Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je důkladně promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Rukama vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto.

Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte nejlépe přes noc do chladničky. Druhý den si připravte vál, hladkou mouku, vykrajovátka, 2 plechy a pečicí papír. Troubu si předehřejte na 180 °C.

Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placku asi 3 mm tenkou a vykrajovátkem tvořte kolečka.

Opatrně je přeneste na plech s pečicím papírem a dejte je péct asi na 4–5 minut. Jakmile začnou zlátnout, vyndejte je z trouby
a nechte je na plechu zchladnout.

Vychladlá kolečka k sobě opatrně slepujte marmeládou a nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem. Můžete podávat třeba k čaji nebo odpolední kávě.

Sušenky se šípkovou marmeládou se báječně hodí k čaji, ale také pro malé pohoštění.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden