Linecký koláč s meruňkami

Suroviny na 1 várku:

170 g hladké mouky

60 g moučkového cukru

125 g másla

1 žloutek

špetka soli

Na náplň:

500 g měkkého tvarohu

100 g moučkového cukru

1 vanilkový cukr

2 vejce

2 lžíce hrubé krupice

1 lžička prášku do pečiva

250 g meruněk (i mražených či kompotovaných)

Postup:

Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto. Vytvarujeme kouli a zabalenou ve fólii dáme aspoň na půl hodiny do ledničky. Zatím dobře promícháme tvaroh se žloutky a cukrem. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, zlehka ho promícháme s krupicí a práškem do pečiva a opatrně spojíme s tvarohovou směsí. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na kulatou placku o něco větší než je koláčová forma, přendáme do formy, rovnoměrně vymačkáme na dno i do okrajů a přečnívající konce zarovnáme válečkem.   Na těsto rozetřeme ovocno-tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou, poklademe třešněmi a zlehka je do tvarohu zatlačíme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35–40 minut dozlatova. Necháme vychladnout a po úplném vychladnutí vyjmeme opatrně z formy. Před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.

reklama
reklama