Linecký koláč s meruňkami

Linecké Češi milují, tak si s tímhle těstem pojďme tentokrát vyhrát ještě o něco víc.

Suroviny na 1 várku

170 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
125 g másla
1 žloutek
špetka soli

Na náplň

500 g měkkého tvarohu
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
2 lžíce hrubé krupice
1 lžička prášku do pečiva
1 velký meruňkový kompot nebo 250 g čerstvého ovoce (meruňky, rybíz)
dle chuti ovocný džem

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto. Vytvarujeme kouli a zabalenou ve fólii dáme aspoň na půl hodiny do ledničky. Zatím dobře promícháme tvaroh se žloutky a cukrem. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, zlehka ho promícháme s krupicí a práškem do pečiva a opatrně spojíme s tvarohovou směsí. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na kulatou placku o něco větší než je koláčová forma, přendáme do formy, rovnoměrně vymačkáme na dno i do okrajů a přečnívající konce zarovnáme válečkem.

Na těsto natřeme džem (není nutné) a rozetřeme tvarohovou náplň, povrch urovnáme stěrkou, poklademe ovocem a zlehka ho do tvarohu zatlačíme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35–40 minut dozlatova. Necháme vychladnout a po úplném vychladnutí vyjmeme opatrně z formy. Před podáváním lehce poprášíme moučkovým cukrem.

reklama
reklama