Můj čas na kafíčko

Lipno, místo zážitků

„Na Lipně, na Lipně – miláčku, polib mě,“ láká na přehradu optimistická píseň. Nic proti tomu, ale Lipno vedle vodní plochy nabízí ještě daleko víc. Dnes už se nabídka nevyčerpává jen čistým vzduchem, pláží a kioskem…

Turistických bran k Lipenskému jezeru je vícero, ale nejrozsáhlejší možnosti vyžití má asi „přehradní“ Lipno nad Vltavou na východním břehu.

Odtud se dá nicméně do dalších míst  do blízkého Frymburku, Černé nebo do Horní Plané i jinam  pohodlně doplout parníčkem, a to i s bicyklem. Výhodou městečka Lipna je, že tu možnosti rodinné rekreace dotáhli asi nejdál.

Nejen co do ubytování, kdy zdejší kempy, např. Camping Lipno Modřín, nabízejí romantiku hned u vody, ale i veškerý komfort včetně čistého zázemí a restaurace. Lokalita však boduje především spoustou atrakcí pro děti i dospělé, od aquaparku až po bikepark, kde vás s kolem vytáhnou na kopec lanovkou. Dolů to sviští náramně!

Vzhůru do korun stromů!

Pro turisty chtivé komfortu je tu velká nabídka hotelů, zmiňme třeba novotou svítící kongresový hotel Element s krásným výhledem na jezero, restaurací a vlastní cukrárnou. Kdo chce především zabavit děti (ale i sebe), vezme je do Království lesa, velkého lesního parku s mnoha atrakcemi, kde to vypadá, jako by vše postavil Tarzan, a pak na nedalekou Stezku korunami stromů, což je skutečné dobrodružství, kde si návštěvníci  bezpečným způsobem  zkouší odvahu i umění rovnováhy.

Jednou z odměn je Ptačí stezka v korunách s dřevěnými soškami opeřenců a na závěr trasy 52 m dlouhý tobogán. Kdo rád cestuje nalehko, může si na Lipně veškeré sportovní náčiní (kola, e-kola, brusle aj.) půjčit nebo dokoupit v místním Intersportu.

Vyjíždíme na výlety. Kam?

Výhodou Lipenského jezera je velký výběr tras a cílů k pěším i cyklistickým výletům, jak podél jižního či severního břehu, tak do okolních kopců. Pár kilometrů pod Lipnem leží uprostřed přírody půvabná ruina Vítkova hrádku, odkud lze na kole pokračovat na Novou Pec a následně do kopců k horskému Plešnému jezeru.

Lze odtud i popojet romantickou lokálkou buď do Horní Plané, anebo kolem meandrující Vltavy do hlubin šumavských lesů kolem Stožce. Vůbec nejlepší je ponořit se do spleti lesních cest a nechat se překvapovat objevy tajemných samot, říčních zátočin, starých pevnůstek, kapliček a skalních útvarů...

Lipenské zajímavosti

Přívozy  kromě okružních parníků se lze přes vodu dostat přívozy, a to z Frymburku do Frýdova, z Dolní Vltavice do Kyselova a z Horní Plané do Bližší Lhoty, a to i s autem. Přívozy jezdí každou půlhodinu. Stanice Lipno Do Lipna nad Vltavou lze dojet vlakem.

Uvítá vás půvabné nádražíčko, odkud stoupá cesta na hráz přehrady, skýtající zajímavé výhledy. Kaple Božího těla  pod vrchem s ruinou hradu Vítkův kámen je gotická perla, poutní kaple v rozměrech kostela, postavená již roku 1347.

Zastávka Pěkná  poblíž této lesní staničky je nejen most přes (zde úzkou) Vltavu a půjčovna lodí, díky níž si můžete tento meandr sjet, ale i šňůra lehkých opevnění i pevnůstek, které si příroda pomalu „bere zpátky“.

Letní kino  romantiku filmu pod širým nebem si můžete vychutnat v „letňáku“ v Černé v Pošumaví. I zde najdete pěkný kemp, lanový park a minizoo…

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden