Můj kousek štěstí

Lodí po Středomoří

Nejkrásnější přístavy Středozemního moře

Máte dobrodružnou povahu a toužíte si dopřát nevšední zážitek? Pak se vydejte na okružní plavbu luxusní lodí po těch nejmalebnějších přístavech moře azurového nebe, jak se mu někdy poeticky říká.

Barcelona

Za drakem – salamandrem

Barevný park, nekonvenční domy a slavná katedrála. To očekávejte od metropole Katalánska. Svéráznou atrakcí, kterou jinde nenajdete, je Park Güell.  Uchvátí vás přírodní motivy, barevné mozaiky a originální architektura.

Pozor ale! Do parku není snadné se dostat. Pokud budete mít štěstí, počítejte s tím, že si určitě musíte pořídit foto se symbolem parku – salamandrem, které není právě nejlevnější. Nezapomeňte také na nejnavštěvovanější památku Španělska – katedrálu osmnácti věží – Sagrada Familia.

Poté si dopřejte vynikající čerstvé pochoutky na tržišti nebo si z mnoha kaváren vyberte například Cafes El Magnifico, kde vás překvapí netradiční přípravou kávy.

shutterstock_88980592

Monte Carlo

Milujete hazard?

Luxusní jachty, rychlá auta a módní přehlídky. Monacké knížectví se může zdát mnohým z nás rájem. Je to město hazardu, proslulé svými kasiny, jejichž ikonou je Le Grand Casino. I vy si zde můžete zkusit v některém z kasin své štěstí.

U pobřeží je vybudovaná rozsáhlá umělá oblázková pláž, v její blízkosti se nachází mnoho luxusních obchodů a drahých restaurací. Nejen pro fanoušky motorismu je Monte Carlo symbolem automobilových závodů Formule 1.

V ulicích města můžete obdivovat auta těch nejrůznějších značek a designu. Monte Carlo je zkrátka město snů. Muzeum tu ale naleznete také. Ve vile Charlese Ganiera, zakladatele nejslavnějšího místního kasina, se nachází muzea hned dvě – hraček a automatů.

shutterstock_127359368

Janov

Kam na nejlepší italskou zmrzlinu?

Největší italský přístav proslavil Kryštof Kolumbus. Vedle  mnoha historických památek vám nabídne také nezapomenutelné gastronomické zážitky. Má velmi krásné historické centrum, kterému vévodí přístavní maják Lanterna s městským erbem.

V antickém přístavu koupíte tu nejlepší italskou zmrzlinu a navštívit můžete největší akvárium v Itálii. Koncem června vás tu čekají velkolepé oslavy svatého Jana, během nichž se pálí na pobřeží obrovské hranice a tančí se a pije až do rána.

Každý první víkend v měsíci tu jsou velké trhy a nezapomeňte ochutnat místní specialitu focacciu se sýrem.

shutterstock_264379490

Marseille

Středomořský fjord

Tento přístav si zamilují všichni blázni do moře, stejně jako gurmáni a vinaři i milovníci památek. Nachází se zde jedno z nejkrásnějších koupání na světě – mezi městy Marseille a Cassis. Je to hluboké údolí, obklopené příkrými vápencovými stěnami – takový středomořský fjord.

Příjemně se ale vykoupete i v Marseille. Na pobřeží najdete spoustu malebných hospůdek, kde se občerstvíte. Pokud chcete ochutnat místní pochoutku, dejte si kotletu, ochucenou tymiánem a servírovanou s pečenými jablky.

Nejkrásnější výhled na město i okolí je od chrámu Notre Dame de La Garde. Milovníci Hraběte Monte Christa jistě nepřehlédnou malý ostrůvek s pevností If necelé dva kilometry od přístavu.

shutterstock_322604492

Benátky

Exkurze do jiného světa

Tato prapůvodně rybářská osada patří dnes mezi turisticky nejrušnější místa na světě. Centrum památkami přetéká. Na náměstí sv. Marka se vedle nejexotičtější ze všech katedrál na světě nachází nejstarší italská kavárna.

Hlavní dopravní tepnou města, které se stalo rodištěm Marka Pola a Giacoma Casanovy, je Canal Grande. Po něm plují nejen bývalé dopravní prostředky města, štíhlé gondoly, ale dnes je zde vybudována celá síť místní dopravy – vaporetto, což jsou jakési vodní autobusy.

shutterstock_572755276

Automobily mají do Benátek vjezd zakázán! Vodní hromadnou dopravou se snadno dostanete na různé ostrůvky v blízkosti města. Mezi nejkrásnější patří ostrov umělců Burano a Murano.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden