Moje šťastná hvězda

Lokše se švestkami a mákem

Nasucho opečené placky z uvařených brambor se nejčastěji podávají jako tradiční příloha k pečené huse nebo kachně. Díky jejich neutrální chuti je můžete proměnit i ve výborný dezert.


Ingredience:


1 kg brambor


300 g hladké mouky


1 lžíce sádla


špetka soli


rozpuštěné máslo na potření


švestková zavařenina nebo povidla


mletý mák


moučkový cukr


Postup:


Brambory uvařte ve slupce v mírně osolené vodě, ideálně den předem. Studené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemnějším struhadle do mísy, přidejte sádlo. Mírně je osolte a postupně začněte přisypávat mouku. Vypracujte kompaktní těsto.


Připravené těsto nakrájejte na malé kousky (asi 5–8 ks) a každý kousek vyválejte na pomoučněné lince na tenkou placku. Každou placku hned upečte nasucho na rozpálené pánvi, z každé strany postačí pár minut, než se začnou tvořit tmavé puchýře.


Každou upečenou placku potřete sádlem a položte na vyhřátý talíř. Ten pak zaklopte třeba porcelánovou mísou nebo druhým hlubokým talířem.


Lokše takhle pod „pokličkou“ hezky zvláční, chytnou krásnou vůni a nevychladnou. Tuto pochoutku pak potřete zavařeninou nebo povidly, posypejte mákem, cukrem, ale třeba i skořicí. Srolujte a můžete se do nich pustit.


Tip redakce


Pokud vás sladké lokše neuchvátily, můžete je udělat na klasický slaný způsob. Skvěle chutnají především ze zelím. Naplnit je ale můžete i slaninou nebo teplými škvarky nebo jen potřít pomazánkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden