Moje šťastná hvězda

Lotrinský slaný koláč

Tento chutný a sytý quiche (čteme kyš) můžete klidně servírovat i jako hlavní chod či večeři. Věřte, že po takové pochoutce se u vás doma jen zapráší!


Ingredience:


Korpus:


260 g hladké mouky


130 g másla


30 ml studené vody


1 vejce


sůl


Náplň:


200 g zakysané smetany


100 g slaniny vcelku


100 g čedaru


5 cibulí


3 vejce


provensálské koření a sůl


Postup:


Aspoň hodinu předem si připravte křehké těsto. Studené máslo nakrájejte na kousky a smíchejte s moukou, solí, vejcem a studenou vodou. Nejlépe v robotu, abyste máslo zbytečně nezahřívali dlaněmi.


Pracujte velmi rychle, aby si máslo udrželo svoji pevnost a ještě nějaké malé shluky tuku v těstě. Hotové těsto zabalte do fólie nebo mikrotenu a uložte do lednice.


Odleželé těsto rozválejte na placku a vložte do koláčové formy vymazané máslem tak, abyste vytvořili okraje cca 2 cm. Dno propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem a na něj vysypejte fazole, čímž dno zatížíte. Předpečte v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut.


Pak korpus vytáhněte z trouby a odstraňte papír s fazolemi. Mezitím na troše oleje orestujte slaninu nakrájenou na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na proužky a přidejte ke slanině.


Jemně osolte, okořeňte provensálským kořením a směs rozprostřete na předpečený korpus. Posypejte nahrubo nastrouhaným sýrem.


Vejce rozšlehejte vidličkou se zakysanou smetanou a přelijte přes sýr. Dopečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, cca 30 minut. Servírujte koláč ještě teplý nebo v pokojové teplotě posypaný jarní cibulkou.



Náš tip


Pro přípravu koláče budete potřebovat koláčovou formu Ø 30 cm. Na těsto lze použití i hladkou špaldovou mouku.
Křehké těsto je pochopitelně možné koupit v supermarketech hotové, čímž si přípravu velmi usnadníte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden