Loupáky provoní nedělní snídani

Suroviny:


  • 20g čerstvého droždí

  • 5 lžic cukru krupice

  • 500g hladké mouky

  • 300ml mléka

  • 120g másla

  • 1 vejce

  • špetka soli

  • celý mák na posypání


Postup:

Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme lžičku cukru a rozmícháme na hladkou kaši. Přidáme zbylé ingredience kromě bílků a máku a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě (nebo přes noc v lednici) zhruba 60–90 minut tak, aby těsto zdvojnásobilo objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů a každý rozválíme na trojúhelník. Od širší strany směrem ke špičce svineme do loupáčku, nebojíme se loupáky pořádně utáhnout. Těsto také můžeme rozválet na kruh a ten nakrájet na dvanáctiny a z nich zavinout loupáky.

Hotové loupáky zahneme do podkovy a skládáme na 2 plechy vyložené pečicím papírem, dál od sebe, aby se vám při pečení neslepily. Loupáky zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zhruba 30 minut kynout.

Mezitím si předehřeme troubu na 210°C. Vykynuté loupáky potřeme prošlehaným bílkem a hojně posypeme mákem. Dáme do trouby a hned stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme je zhruba 20 minut, dokud nejsou krásně hnědé a uvnitř upečené.



  • 12 kusů

  • středně náročné

  • do 60 min + kynutí


TIP:

Těsto si můžeme v klidu připravit den předem a brzo ráno dát jen loupáky péct a užít si je úplně čerstvé.

reklama
reklama

Komentáře