Moje šťastná hvězda

Luděk Sobota v ohrožení života!

Co stálo za vynucenou pauzou?

Jen málokdo si na komického herce LUĎKA SOBOTU (72) zvykl ve vážných charakterních rolích, kterým dával vyznavač východních filozofií v posledních letech přednost. Jako by se pořád čekalo, kdy už se zase projeví ten starý známý pomatený Sobota. Ten mezitím svádí boje s nepříjemnými zdravotními obtížemi.

Chtěl patřit mezi herce, kteří jsou typičtí svým osobitým humorem, i proto dlouho odmítal vážné charakterní role. Poloha roztržitého chlapíka, který je legrační prostě tím, jak je roztržitý, se mu ale stala osudnou. Lidé uvěřili, že je takový i ve skutečnost, režiséři pomatenost vyžadovali. „Když jsem ale chtěl roli zahrát bez koktání, divili se, co blbnu. Chtěli popletu,“ říká trochu smutně. Je si vědom,  že divácky vděčný styl mu zavřel jiné možnosti.

Až v seriálu Okresní přebor měl konečně možnost předvést se jinak než jako koktavý blázen. Od té doby normálních rolí přibývá.

Zbavil se závislosti

Hrát zábavné hlupáky ho přesto dodnes baví, protože je to náročné. „Úkolem zábavného herce je za každou cenu rozesmát publikum,“ vysvětluje s tím, že on je přitom od přírody introvertní pesimista. Do zábavné polohy si proto pomáhá. „Před představením se bez skleničky vína neobejdu,“ říká.

Ovšem když jeho žena ADRIANA (55) zrovna není nablízku, tak potichu doplní, že si naordinoval sem tam i nějakého toho panáčka. „Tvrdý alkohol přece spaluje bacily. U mě nemají šanci.“ Naráží tím na svou posedlost zdravím.

„Díky tomu, že jsem hypochondr, se o sebe pečlivě starám.“ Adriana to vnímá střízlivěji. „Rád vyhledává nová léčiva a věří, že mu to pomáhá. O alternativním léčení toho ví hodně,“ uznává. Díky alternativní filozofii se prý Sobota zbavil závislosti na sexu.

„Dřív jsem bral, co se nabízelo. Hodně jsem to střídal. Když byla holka hezká a měla zájem.“ Pletky měl s mnoha zpěvačkami. Například s HELENOU VONDRÁČKOVOU (68), mluvilo se taky o DAGMAR HAVLOVÉ (62). „S tou jsem ale nic neměl. S ní jsem byl hodně opatrný, protože kamarádila s mou ženou.“ Víc jich Luděk prozradit nechce. „Některé z nich jsou dodnes známé, tak raději ne.“ S nezávazným sexem skoncoval jednoduše. Měl ho tolik, že jím byl přesycen. Zbavit se závislosti přesycením je jedno z mouder, která získal od indického mystika Osho.

Vynucená pauza

Před časem si Adriana všimla náhlých změn nálad a nezvyklé únavy. Byla za tím zákeřná borelióza. „Neměl jsem vůbec tušení. Nic mi nebylo, klidně jsem to v sobě mohl mít už dlouho,“ diví se Sobota. Musel podstoupit léčbu, několik týdnů strávil na ozdravném pobytu v lázních. Nejnovější testy ukázaly, že se herec boreliózy zbavil, takže si oddychl.

Kromě připravovaných filmů se nyní chce dále věnovat komediálním výstupům. „Vidět, jak se lidi smějí, je pro mě pořád největší rozkoš.“.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden