Můj kousek štěstí

Lupénka vyžaduje velkou trpělivost!

Lupénka je neinfekční nepřenosné chronické kožní onemocnění projevující se červenými skvrnami na kůži, které se následně odlupují v bílých šupinkách. Ty vznikají z nadměrné obnovy buněk pokožky.

Lupénka je poměrně snadno diagnostikovatelná, avšak stále se ještě považuje za nevyléčitelné onemocnění. Její příznaky je naštěstí možné stabilizovat a průběh onemocnění významně zmírnit. Považuje se za autoimunitní onemocnění, kdy vlastní tělo ničí i své vlastní buňky. Roli může hrát dědičnost, kdy se v rodině vyskytují kožní odchylky, což již bylo i vědecky potvrzeno. Nejčastěji se vyskytuje mezi 10. – 25. rokem a také okolo 45 roku života. Její příčina dosud není známa.

Jak lupénku poznáme?

Lupénka se nejčastěji projevuje vznikem ohraničených ložisek, která jsou zarudlá. Nepsané pravidlo je, že čím větší jsou ložiska, tím více svědí a bolí. Z nich se odlupuje přebytečná kůže v bílých šupinkách. Nejčastěji se tvoří na místech, která jsou mechanicky namáhána, což jsou lokty a kolena. Další častá ložiska jsou v oblasti kříže a beder. Ne zřídka se vyskytuje na hlavě ve vlasové části, ale zasaženy mohou být i genitálie, nehty, dlaně či klouby (psoriatická artritida), které mohou být jejím vlivem deformovány. Nemoc se může objevit kdekoliv na lidském těle. Jedinci s nejtěžším postižením mohou mít zasažený celý povrch těla. .

Léčba lupénky

Léčba je u každého jedince jiná a je nutné si s veškerou vážností uvědomit, že co pomůže deseti jedincům, nemusí pomoci jedenáctému. V každém případě je vhodné při shledání příznaků, vyhledat dermatologa. Důležitá je domácí podpůrná léčba, která musí být prováděna s veškerou pečlivostí. Postižená místa se promazávají krémy, je vhodné je koupat ve výtažku z pšeničných otrub či ovsa. Doporučují se také koupele, které jsou obohacené o sůl z Mrtvého moře či mořské soli. Veškerá péče o zasažená místa má mít za cíl změkčit a hydratovat postiženou kůži, aby odlupování nánosů přebytečné kůže bylo, co nejméně komplikované a bolestivé. V současné době je trend lupénku léčit jedním ze tří způsobů či se kombinují: léky k zevnímu použití, nebo léky k vnitřnímu užití či ozařováním ultrafialovým zářením na specializovaných pracovištích.

shutterstock_278675510

Co souvisí s léčbou

Mezi zevně používané medicinální přípravky řadíme masti, krémy, mléka, roztoky a gely obsahující silně protizánětlivé kortikoidy (hormon kůry nadledvinek). Vnitřně užívané léky se nasazují jen u těch nejtěžších forem nemoci. Zdravý životní styl je pro toto onemocnění specifický. Doporučuje se pravidelně pobývat na slunci, chránit se před úrazy a poškozením kůže. Nemocní by se měli vyvarovat alkoholu i nikotinu, měli by dostatečně dlouho spát a samozřejmě se vyhýbat stresu. Vliv mohou mít také hormonální vlivy, některé druhy léků, proto čtěte vždy příbalové letáky i u doplňků stravy. Důležité je také pamatovat na to, že léčba lupénky vyžaduje značnou dávku trpělivosti, pečlivosti a samozřejmě ochoty spolupráce s odborníky.

.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden