Můj kousek štěstí

Lymská borelióza je skutečnou hrozbou!

Klíšťata jsou přenašeči závažného onemocnění známého jako Lymská borelióza. Její nebezpečnost se zvyšuje především z důvodu komplikované diagnostiky a závažných trvalých následků. 

Klíšťata se živí sáním krve na savcích, ptácích a plazech. Při zakousnutí vypouští do krevního oběhu svého hostitele látky proti srážení krve, proti svědění, ale hlavně látky, které snižují imunitu. To má za následek poměrně snadný průnik infekce do těla, a to nejen borelií, které přežívají ve střevě nenasátého klíštěte. Ty se uvolňují v průběhu sání a přecházejí do jeho slinných žláz a poté i do těla hostitele. K přenosu je tedy potřeba určitý čas. Obecně platí, že čím déle je klíště přisáté, tím větší je riziko infekce. Z člověka na člověka je přenos možný jen z matky na dítě během nitroděložního vývoje.

Jak rozpoznat boreliózu

Příznaky nemoci jsou velice proměnlivé: zvýšená teplota či horečka, bolest hlavy, svalů, kloubů, charakteristická je kruhovitá vyrážka, únava a vyskytnout se mohou i deprese. Neexistuje žádný spolehlivý test, který by jednoznačně potvrdil, že jde o boreliózu a neexistuje ani žádný popsaný případ, kdy by se spolehlivě podařila prokázat souvislost mezi hodnotami v laboratorních testech a infekcí samotnou či potížemi v těle. Pokles protilátek také neznamená uzdravení a stejně tak zvýšení není známkou zhoršení nemoci. Nikdy tedy ani není možné konstatovat, že pacient je vyléčen. Podchycená v raném stádiu se léčí podáváním antibiotik a velmi důležitý je klidový režim. Nedojde-li k včasnému záchytu či je léčba nedostatečná, může dojít k propuknutí mnohem závažnějších symptomů, které mohou omezovat funkčnost. Nejčastěji bývá poškozené srdce, ale také klouby a neméně často centrální nervová soustava. Inkubační doba je proměnlivá a pohybuje se od 2 do 32 dní, nebo i několik měsíců. Pro úspěšnou léčbu je nejdůležitější včasná a přesná diagnóza nemoci. Vyšetření klíštěte umožní velmi rychle určit riziko nákazy a přijmout preventivní opatření k zabránění rozvoje onemocnění.

Je nebezpečím i pro zvířata

Lymská borelióza představuje vážné riziko i pro zvířata. Bývá však podceňována. Není-li léčena, přechází, stejně jako u člověka, do dalších fází se všemi zdravotními komplikacemi a často končí předčasným úmrtím zvířete. K přenosu infekce je nutné, aby klíště bylo na kůži přisáté minimálně 6 až 48 hodin. U postižených zvířat se objeví náhlé kulhání, bolestivost a otok jednoho nebo několika kloubů. Mezi další příznaky patří zvýšená teplota až horečka, apatie a nechutenství. Víte, že klíště může sát také i v zimě, protože se probouzí již při teplotě nad 5 stupňů. Důkazem toho jsou nálezy na lovené zvěři. Klíště dokáže hladovět i déle než jeden rok..
.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden