Můj kousek štěstí

Maceškou bojujte proti kousancům a lupénce

Tato rodná sestra fialky byla užívána našimi předky k celé řadě zdravotních problémů. Léčili jí kašel, detoxikaci, kožní nemoci, zlepšuje stav cév, posiluje činnost srdečního svalu, léčí alergickou vyrážku na kůži, je účinná při bodnutí hmyzem, na ekzémy a lupénku.

Obě violky – trojbarebná i rolní - mají stejné léčebné použití. Slouží hlavně jako mírné srdeční tonikum, stimulant oběhové soustavy a zlepšují prokrvení vlásečnic. Způsob použití Z natě se připravuje čaj, který se pije po šálku 3x denně. Z violky je též možné připravit tinkturu a dávkovat  ji 3x30 kapek denně. K vnějšímu použití se užívá koncentrovaný  nálev, případně lze z violky dělat mast, kterou se  potírají nejrůznější ekzémy, včetně lupénky. Violky mají příjemnou chuť a hodí se k samostatnému užívání i do směsí. Vysoké dávky violky ale mohou vést k nevolnosti  a zvracení.

Sbírá se po poledni

Violku rolní najdeme často na polích  a na okrajích pole, v různých škarpách. Violku trojbarevnou i v zahradách, na trávních a mezích. Sbírá se kvetoucí nať na začátku kvetení. Doba  sběru je hned po poledni. Zvláště violka rolní  bývá zašpiněná od hlíny. V tom případě ji rychle  omyjte tekoucí vodou, zavěste do stínu  do průvanu a nechte okapat. Pak sušíte běžným  způsobem. Violku trojbarevnou si můžeme vypěstovat  ze semen volně rostoucích jedinců tak, že  semeno vysejeme na jaře do trávníku nebo  na okraj skalky. Má ráda polostín. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden