Můj čas na kafíčko

Madeira, Zelená perla Atlantiku

Souostroví vulkanického původu se pyšní nejenom skutečně dechberoucí přírodou, ale také bohatou kulturou. Prožít zde můžete aktivní i odpočinkovou dovolenou.

Madeira je jedním z ostrovů portugalského souostroví. Říká se jí Ostrov květů nebo také Zelená perla Atlantiku. Přestože oficiálně patří k Portugalsku, mnohem blíž má k africkému pobřeží, především k Maroku, které je vzdálené pouhých 580 km. Co byste na tomto ostrově neměli minout?

Výhled na krásy Madeiry

Chcete-li prožít dovolenou aktivně, určitě si naplánujte výlet na nejvyšší vrchol ostrova Pico Ruivo (1862 m). Cesta na vrchol může být sice trochu vyčerpávající, ale odměnou vám bude výhled na všechny krásy Madeiry. Cestou navíc projdete unikátním vavřínovým pralesem a hlubokými údolími, kterými protékají říčky a potůčky.

Hlavní město

Navštivte také hlavní a největší město Madeiry Funchal. Jeho dominantou jsou úzké uličky, rybí trhy a několik botanických zahrad, z nichž nejkrásnější je Jardim Tropical Monte Palace, odkud se vám naskytne výhled na celé město.

Nejvyšší místní útes

Nebojíte-li se výšek, naplánujte si cestu také na Cabo Girão, nejvyšší místní útes. Na jeho vrcholu je vybudována prosklená vyhlídka i s proskleným dnem. Procházka po ní je ovšem určena jen pro skutečně otrlé turisty. Ale vzhledem k tomu, že je vstup na vyhlídku zdarma, určitě byste ji neměli minout.

Osada Santana

Malé městečko Santana je proslulé madeirskými domky Casas de Colmo. Ty jsou zhotoveny z dřevěných trámů do tvaru písmene A. Mají slaměnou střechu a hýří všemi barvami. V těchto pasteveckých domcích si také můžete zakoupit suvenýry.

Nejkrásnější místo

Madeiřané jsou pyšní zejména na město São Vicente, které považují za to vůbec nejkrásnější na ostrově. Najdete zde například lávové jeskyně tunelovitého rázu, vulkanologické muzeum, a především historické centrum s malebným kostelíkem v koloniálním stylu Igreja de São Vicente.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden