Můj kousek štěstí

Majoránka není jen koření

Sotva bychom našli kuchyni, kde by nebyla. Zejména u nás je oblíbenou bylinkou. Čechové ji nazývali vzletně Voněkras. Dáváme ji do bramborových polévek, sekaných mas, bramboráků.

Méně však víme o tom, že je to velice užitečná bylinka, která může prospět našemu zdraví a zbavit nás mnoha nepříjemných neduhů.Měla, by tedy být zastoupena v naší domácí bylinné lékárničce, a´t už ve formě oleje, masti, extraktu či dokonce majoránkového vína. Znáte jej? Je opravdu lahodné! Bramborák na nervy Majoránka obsahuje léčivé silice, třísloviny, vitamín C a A.
kdo má zahrádku, měl by si každým, rokem vysadit pár trsů a mohl by si je přes léto dvakrát nebo i třikrát ostříhat a usušit. S

tačí k tomu truhlíček.

Léčivka pomáhá při nedostatečném močení, epilepsii, ospalosti, křečím, necitlivosti a špatném dýchání.Dnes se doporučuje přidávat ji do různých čajových směsí pro lepší vstřebávání látek, podporuje příjem vitamínů a minerálů z potravy či potravinových doplňků. Dává se do sirupů proti kašli, je vhodná proti plynatosti a oslabeným nervům.Čaj si vyrobíte tak, že 2 lžičky sušené natě spaříte čtvrt litrem horké vody a necháte 20 minut ustát. Pije se jeden šálek denně proti nadýmání a křečím, ať už jde o žaludek, dvanácterník nebo střeva. Jak vyrobit olejíček? Vložíme 60g rozdrcené natě až po hrdlo do láhve, zalijeme kvalitním olivovým olejem lisovaným za studena, necháme dva týdny za občasného protřepání louhovat na slunci nebo v teple, potom slijeme a přefiltrujeme.Olejem se masírují bolavé končetiny, klouby a záda, nebo se jím potírá čelo při bolestech hlavy. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden