Můj čas na kafíčko

Makadi Bay: Laguna pohody a relaxu

Na první pohled vypadá egyptské letovisko Makadi Bay na břehu Rudého moře jako kouzelná oáza, stvořená k potěšení rozmazleného emíra. Místo orientálního šlechtice sem ovšem přilétají Evropané za jediným účelem: v pohádkovém prostředí úplně vypnout! Letovisko Makadi Bay je zcela nové a působí tak trošku jako arabský Disneyland nebo Las Vegas, ale na rozdíl od Ameriky má opravdu atmosféru orientu.

A zároveň místa pro boháče, ovšem dostupného pro normálního turistu. Letadla přistávají ve čtyřicet kilometrů vzdálené (a přeci jen „profláklé“) Hurghadě, odkud do Makadi míří klimatizované autobusy. Luxusní prostředí hotelových komplexů přilétající zájezdy úspěšně rozředí, každý hotel má svůj bazén či častěji celou soustavu bazénů, a koho omráčí lesy slunečníků na plážích s jemným pískem, může svůj čas trávit mezi umělými ostrůvky v tyrkysové vodě s nejrůznějšími protiproudy, se skleničkou dobrého pití na stolku u lehátka.

Řada bazénů je nápaditě tvarovaná, a když se přidá umělý říční proud, je to skvělá zábava.

Lázně v Egyptě? Ano!

Jak je známo, Egypt se vlivem různých událostí loni poněkud vyprázdnil, ale turisté se opět vracejí a využívají poklesu cen. Ti bystřejší novotou vonící Makadi rychle objeví a do Hurghády si pak zajedou leda do proslulých mamutích aquaparků a za nákupy na bazar. V Makadi vám zprostředkují bezpečné šnorchlování k barevným korálům, a co už je méně známé, i speciální lázeňské procedury, jako pískové lázně a léčebné koupele ve vodě z horkých pramenů, které léčí nemoci kloubů, svalů, ledvin, kůže a žaludku. Dlouhé přehledné pláže s velmi pozvolným vstupem do moře dělají z Makadi ideální místo pro rodinnou dovolenou i s caparty. Vpodvečer není romantičtějšího místa pro vycházku!

Celý den ležet pod slunečníkem, popíjet a sledovat protější břeh zátoky...

Kde je to nejlepší?

Nejluxusnější hotelový komplex Makadi Palace je svět sám pro sebe s deseti restauracemi, sedmi bary, důmyslně propojenými bazény a dětským klubem, kam lze odložit potomka bez obav, že by se nudil. Ať vás napadne jakákoli služba, tady vám ji poskytnou. I tak ovšem dobrodružnější povahy vyrážejí na výlety za pamětihodnostmi, vždyť Nil je sotva 150 km daleko a úchvatné staroegyptské chrámy v Luxoru s bídou 200 km! Kdo by si nechal ujít chrám královny Hatšepsut či tajemnou obří sochu mocného faraóna Ramesse II.? Domluvit si lze i plavbu po Nilu v libovolném úseku, třeba za dalšími památkami do Edfu, a zažít tak i pocit cestovatele z klasické detektivky Agathy Christie.

Velkolepý chrám v údolí králů v Luxoru není od Makadi Bay vzdálen ani dvě hodiny jízdy.

Cenné suvenýry z Makadi

Prodejnu suvenýrů má každý hotel, ale dost ušetříte, když se za nimi vypravíte na bazar do Hurghady. Co si koupit? Egyptská bavlna je pověstná kvalitou, takže není problém sehnat pěkné šaty, tričko nebo dlouhou arabskou košili zvanou galábia. Levně tu lze koupit místní šperky, prakticky za cenu kovu. Pro rozsvícení domova jsou tu skvělé tepané výrobky z mědi a mosazi, vázy, talíře a nádobí vůbec, sošky a jiné doplňky. Krásné suvenýry, krabičky, sošky, atd. jsou i z alabastru. Dobrý dárek z Egypta je parfém v pěkném místním flakónu anebo vodní dýmka zvaná šíša. V nepřeberném množství tu ve speciálních obchodech najdete obrázky na papyru. Narazíte jistě i na pěkné výrobky z kůže, tady ovšem pečlivě vybírejte. Pokud se něco tváří jako hadí kůže, jde většinou o padělek. Gurmánům se doporučuje místní koření, hlavně chilli, koriandr, kmín, pepř a další.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden