Moje sladké tajemství

Mallorca je ráj ve Středomoří

Dovolená na Mallorce nikoho nezklame. Je to místo s velkými plážemi, historickými památkami a fantastickou přírodou. Uchvátí vás azurovým mořem a je zde krásně po celý rok.

Přestože náleží největší z Baleárských ostrovů oficiálně pod Španělsko, Mallorca je jiná. Rozdíly v porovnání s pevninským Španělskem jsou znatelné na první pohled. Na Mallorce se mluví místním nářečím katalánštiny, dokonce i vlajka ostrova vychází z té pruhované katalánské.

V katalánštině se Mallorca vyslovuje jako „majorka“ a znamená to „ta největší“. Ostrov je turistickou zemí zaslíbenou a ročně ji navštíví víc než 12 milionů cestovatelů. Břehy omývají Středozemní a Baleárské moře. Hlavním městem je Palma de Mallorca.

Za památkami do města

Hlavní město je však místem, jemuž se turisté nevyhnou, protože tu přistávají. Asi půlmilionové město leží na jižní straně ostrova a je bodem, na němž zanechalo stopu mnoho různých kultur.

Ostrov obývali a dobývali Římané, Maurové i Byzantinci. Nejvýznamnější stavební památkou Palmy je bezesporu katedrála Panny Marie neboli katedrála La Seu. Ta patří mezi největší stavby svého druhu v celé Evropě. N

a její rekonstrukci se dokonce několik let podílel i Antonio Gaudí, než jeho neopakovatelnou tvůrčí invenci zarazil zadavatel. Hned vedle katedrály se nachází maurský palác Almudaina, kde sídlí muzeum s dechberoucím trůnním sálem.

Hlavní dominantou města je gotický hrad Bellver, jeden z mála evropských středověkých hradů postavených na kruhovém půdorysu. Dnes je v něm městské muzeum a konají se zde důležité kulturní události.

Stovky krásných pláží

Tenhle baleárský ostrov s 550 kilometry dlouhým pobřežím nabízí hned 262 různých pláží, které vyjdou vstříc jak milovníkům bujarého veselí, tak i těm, kteří by nejraději u moře leželi sami. Na rozdíl třeba od Chorvatska nebo Řecka, naprostá většina mallorských pláží se chlubí jemným bílým pískem.

Vzhledem k tomu, že je Mallorca ostrov, všechno je poměrně blízko. Proto se vyplatí půjčit si auto a zajet si na některou z vyhlášených pláží. Půjčení auta není drahé, ostrov přejedete za hodinu.

Vyhlášená je Es Trenc na jihu ostrova, která si právem vysloužila přezdívku „ráj na zemi“. V severní části ostrova se nachází Cala Formentor s tyrkysovou vodou, bílým pískem a bohatou nabídkou vodních sportů.

V odlehlé východní části najdete pláž Cala Mesquida s přírodním okolím, krásnými scenériemi a mírným vstupem, takže koupání je zde vhodné i pro děti. I na těch nejmenších plážích bývá dostupný pronájem slunečníků a lehátek.

Ochutnejte tradiční jídla

K dovolené patří i objevování nových chutí. Mallorská kuchyně obsahuje prvky španělské, italské a arabské. Pokud chcete ochutnat čistě mallorskou kuchyni, nabízí se klobása Sobrassada, rýže Arroz Brut, která připomíná polévku s rýží a sladký koláč Ensaïmada.

Klasickým pokrmem je paella, pokrm z rýže a mořských plodů. Jako předkrm se zde objevuje menší občerstvení tapas, které může mít podobu oříšků, oliv, nakládaných mořských plodů, nakrájených sýrů a salámů, nebo bramborové tortilly, které se říká španělská omeleta.

Mallorčané pijí převážně červené víno a tradiční španělskou sangrii. Narazit můžete i na piva z místních pivovarů, která určitě stojí za ochutnání.

Ne všechen čas je nutné trávit u moře

Na rozdíl od jiných turistických destinací má Mallorca tu výhodu, že spousta věcí se tady dá dělat i mimo pláže. Ostrov je svým terénem vhodný i pro cyklisty, právě proto zde trénují i špičkové týmy silniční cyklistiky.

Na své si přijdou i milovníci pěší turistiky. Hory, úchvatné výhledy na kaňony, soutěsky a mořské útesy jsou ideální kombinací. Náročnost terénu je různá, mnohé trasy zvládnou i nesportovci.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden