Můj kousek štěstí

Malta je most mezi Evropou a Afrikou

Skvělé počasí po celý rok, výborná kuchyně a kvalitní zdravotnictví

Patří mezi nejmenší země na světě. Skládá se ze tří obydlených ostrůvků jménem Gozo, Comino a Malta. Je jedním z nejideálnějších míst na světě, kde strávit šťastné a spokojené stáří.

Toto souostroví bylo odjakživa předurčeno k tomu, aby tvořilo most mezi oběma kontinenty. Důkazem toho jsou rozmanité památky. Na ostrovech se  dochovaly stopy všech civilizací, které měly co do činění s oblastí Středomoří.

shutterstock_253387891

Kromě památek zaujme Maltská republika svým bohatým kulturním životem, kulinářskými specialitami a slunečným počasím, vybízejícím k bezstarostné dovolené na pláži. Čistá voda v kombinaci s podmořskými jeskyněmi dává ideální podmínky rekreantům i potápěčům.

Malťané jsou pozitivně naladění lidé, kteří se ochotně chopí každé příležitosti k oslavě. I ta sebemenší maltská vesnička má svého patrona a jeho uctění je  vždy skvělou záminkou k lidovému křepčení.

shutterstock_299949458

Bašta maltézských rytířů

Hlavní město Valletta proslavili maltézští rytíři, kteří zde úspěšně odráželi útoky Turků. Dobu, ve které Valletta čelila nájezdům osmanských kmenů, připomíná pevnost St. Elmo. Pokud vás ale památky nepřitahují, obchody, restaurace a další podniky určené pro pobavení najdete podél pěší zóny Republic Street.

Nejoblíbenější letoviska zde jsou Sliema a St. Julian's. S hlavním městem jsou spojena městskou autobusovou dopravou. Na turisty zde čekají luxusní hotely, promenáda a pestrá nabídka nočního života. Pláže v rezortu Sliema jsou tvořeny velkými placatými kameny a vstup do vody je většinou po žebříku.

shutterstock_140999074

Sředisko St. Julian's je oblíbeno více mládeží díky skvělým podmínkám k pěstování vodních sportů.

Loďkou do jeskyní

Ostrov Gozo se svým charakterem od Malty liší. Jeho předností jsou písčité pláže a poklidná atmosféra. Nejvýznamnější památkou na ostrově je prehistorický chrám Ggantija [džgantyja]. Právě Gozo je oním mytickým ostrovem, na kterém strávil bájný Odysseus sedm let po boku nymfy Kalypsó.

shutterstock_125278367

Najdete zde také megalitické chrámy, které byly vybudovány před 6tisíci lety. Podzemní chrám Hypogenium sloužící jako pohřebiště, se dochoval téměř celý. Na ostrově se nachází také několik překrásných jeskyní.

Jednou takovou je Modrá jeskyně, do které vás zaveze lodička. A na co se těšit v kuchyni? Pocítíte zde velký italský vliv, takže milovníci pizzy a těstovin si přijdou na své. Pokud ale zatoužíte po typickém produktu maltské kuchyně, vyzkoušejte rybí polévku s česnekem nebo králíka, kterého zde umějí připravit na mnoho způsobů.

Pulpetti

Ochutnejte tyto masové placičky z těsta s dýněmi. Typické jídlo je také Fenkata - plněné kousky králičího masa s hráškem a vínem. Vyzkoušet byste měli také maltský chléb, který patří k nejchutnějším na světě.

Letecky na 8 dní do tříhvězdičkového hotelu s polopenzí již od 12tisíc korun.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden