Můj kousek štěstí

Malta je ostrov zázraků

Kouzelné zátoky, dramatické útesy, impozantní chrámy i zlaté písečné pláže.

Moře je tu tyrkysové a nádherně čiré. Můžete se kochat jeho modří, nasávat léčivý slaný vzduch a poslouchat šumění vln, které jsou skvělou meditací.

Maltské souostroví leží uprostřed Středozemního moře jižně od Sicílie. Největší ostrov se jmenuje Malta, střední Gozo a nejmenší Comino. Maltě se říkalo Ostrov zázraků, právě zde byl sedm let vězněn bájný Odysseus a měli tu své stanoviště maltézští rytíři.

Tady vás bude historie provázet na každém kroku. Úžasné megalitické chrámy Hagar Qim s nádherným výhledem na moře či prohlídka hlavního města Valletta s jeho kouzelnými zákoutími vás ohromí.

Pláže a útesy

Malta je plná krásných pláží. Největší je Mellieha Bay, kterou s oblibou vyhledávají rodiny s malými dětmi. Má jemný zlatý písek a pozvolný vstup do moře.

Vyhlášenou pláží je i Golden Bay, která leží u letoviska Ghajn Tuffieha. Z útesu na něj shlíží věž Ghajn Tuffieha ze 17. století. Tato vyhlídka vám nabídne překrásný pohled na moře a na západ slunce.

Moc pěkné pláže najdete i na dalších ostrovech. Pláž Ramla Bay na ostrově Gozo láká načervenalým pískem. Nedaleko ní se nachází jeskyně Kalypsó, v níž byl vězněn Odysseus.

Na ostrově Gozo si užijete krásné procházky podél útesů s pohledem na úchvatnou zátoku Dwejra Bay či Svatyni obrů – nejstarší kamennou stavbou na světě.

Klidné Gozo

Ostrov Gozo se od lidnaté Malty liší na první pohled. Je zelenější, členitější a klidnější. Z přístavu ve Vallettě vyplouvají na Gozo výletní lodě několikrát denně.

Vyhlášenou pláží se zlatým pískem a pozvolným vstupem do průzračného moře, je také pláž Remla. Kousek cesty podél útesů dále na západ najdete velkou mořskou jeskyni s možným sestupem po schůdkách na nižší patro, kde je ideální místo ke šnorchlováni.

Asi nejznámější atrakcí na Gozo jsou skalní útvary Blue hole a Blue eye. Tento skalní masiv ve tvaru oka se sice před lety při bouřce zřítil do moře, i tak ale toto místo dál přitahuje zraky turistů. Za zmínku stojí též městečko Xewkija, známé díky své velkolepé rotundě, která se majestátně tyčí nad nízkými domečky.

Modrá laguna

Třetím obydleným ostrovem je Comino. Jeho největším lákadlem je romantická Modrá laguna. Vymezují ji na východě břehy Comina a na západě malý ostrůvek Cominotto.

Díky písčitému dnu a podmořskému životu láká Modrá laguna ke šnorchlování i potápění. Určitě nesmíte minout ani původní hlavní město Mdina, nejkrásnější město celého souostroví.

Ve Mdině najdete pro Maltu typické hradby, kostely a kláštery, také paláce a mnoho dalších staveb, mezi nimi pozorovací věž Torre dello Stanarro z poloviny 18. století, která měla varovat před útoky nepřátel a pirátů. Krásný výhled si můžete užít též z hradeb Citadelly.

Rybí polévka a králík

Tradičním maltským jídlem je králík, který se připravuje na mnoho způsobů. Vynikající jsou také špagety s mořským ježkem. Mezi typické pochoutky patří pastizzi, původně arabské taštičky, které se plní kuřecím masem nebo pastou z cibule a hrášku.

Oblíbená je také ftira, což jsou sendviče s náplní. Ostrov Gozo je proslavený svými kozími a ovčími sýry, naloženými v olivovém oleji s černým pepřem. Milovníci ryb by měli ochutnat aljottu, rybí vývar s rýží a česnekem.

Dovolenou letecky na 8 dní se snídaní ve čtyřhvězdičkovém hotelu pořídíte již od 11 900 Kč.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden