Mandlová zmrzlina s medem a skořicí

Příprava: 45 min. Cena za 1 porci: 65,- Kč

Smetanová směs uvařená se žloutkovou pěnou musí být tak hustá, že se udrží na vařečce.

Suroviny na 4 porce:

● 350 ml mléka

● 350 ml smetany ke šlehání

● 1 lžička skořice

● 5 žloutků

● 5 lžic medu

● 100 g cukru krupice

● 100 g mandlí

● 90 ml vody

Postup:

1. Do kastrůlku nalijeme mléko i smetanu a vmícháme skořici. Přivedeme k varu a odstavíme.

2. Žloutky vyšleháme s medem do pěny a přimícháme do smetanové směsi. Tu přelijeme do většího hrnce a pomalu zahříváme asi 20 minut. Občas ji zamícháme.

3. Zhoustlou směs přendáme do mísy a přikryjeme, aby se nevytvořil škraloup. Dáme na 40 min. do chladu a na 3 hod do lednice. Přendáme do formy na zmrzlinu a dáme ji na 6 hod do mrazáku.

4. Než zmrzlina ztuhne, opražíme mandle a rozprostřeme je na plech. Do kastrůlku dáme vodu a rozpustíme v ní cukr. Přivedeme k varu a asi 6 min. povaříme. Směs nemícháme. Přelijeme ji přes mandle a dáme vychladnout. Zkaramelizovanou směs nahrubo nasekáme.

reklama
reklama

Komentáře