Moje šťastná hvězda

Manželství ji vyšlo na druhý pokus

V lásce se musela nejdřív spálit, aby zjistila, který muž je pro ni ten pravý

Nemoc a utrpení blízkého člověka je horší než vaše vlastní. DANIELA KOLÁŘOVÁ (70) by o tom mohla vyprávět. Její manžel bojoval o život a dodnes má zdravotní komplikace.

Patřila k nejobsazovanějším a nejoblíbenějším herečkám posledního půlstoletí. Svým půvabem zazářila Daniela už v legendárním seriálu Taková normální rodinka. A právě od té doby se tradovalo, že je partnerkou JAROMÍRA HANZLÍKA (69). „Nejenže jsme spolu točili filmy, ale také jsme spolu hráli v divadle. Ale životní pár jsme nikdy spolu netvořili. Nic jsme spolu opravdu neměli,“ vysvětluje po letech populární Doubravka z filmu Léto s kovbojem. Jejím životním partnerem je úplně jiný herec – JIŘÍ ORNEST (70), za kterého se provdala dokonce dvakrát. Poznala ho po studiích DAMU, vzali se, když jí bylo 28 let. Osudovou lásku, ze které vzešli dva synové – ŠIMON (43) a MATĚJ (40), však koncem 80. let ohrozilo hereččino citové vzplanutí k herci a dnešnímu ministru obrany MARTINU STROPNICKÉMU (60). To mělo tak fatální následky, že se Daniela se svým mužem rozvedla i přesto, že ji mnozí varovali. A totéž učinil i o 10 let mladší Stropnický. I on překvapivě opustil svou tehdější manželku LUCII.

Léto s kovbojem.

Začali se scházet

Románek se Stropnickým neměl dlouhého trvání, Daniela dobře věděla, kdo má v jejím srdci své místo. „Vzájemně jsme si museli všechno srovnat, pak jsme se k sobě začali postupně vracet,“ vzpomíná na období, kdy začala žít znovu s Ornestem. „Velmi jsem stála o to, a trvá to pořád, aby vztahy v naší rodině byly dobré. A přesně v tom období se oba naši synové řítili k pubertě,“ vysvětluje a dodává, že to je pro samotné maminky velmi těžké. Napodruhé už Kolářová se svým vztahem nehazardovala, ale Ornesta si znovu vzala až po několika letech. „Bylo to normální rozhodnutí, vždyť jsme spolu žili. Proto jsme se rozhodli legalizovat náš vztah i podruhé,“ uzavírá tuto životní kapitolu herečka. Dnes je jejich vztah silnější než kdykoli předtím. A přispěl k tomu i fakt, že Jiří vážně onemocněl a jeho rekonvalescence si vyžádala sounáležitost celé rodiny.

Manžel ochrnul po operaci srdce

V roce 2013 začalo herce a divadelního režiséra zlobit srdce. Jenže když došlo na operaci srdeční chlopně, utrhla se sraženina krve a začalo drama. Lékaři sice život herce zachránili, ale následky byly devastující.Jiří Ornest se musel učit znovu mluvit i chodit. „Jirka začíná od nuly. Snaží se rehabilitovat,“ řekla tehdy herečka. Postupně se dával do pořádku, začal opět mluvit. Za to, že chodí, vděčí zázračnému přístroji, který nosí pod kolenem. „Lépe se mi s tím pohybuje,“ přiznal herec, kterému se díky intenzivním rehabilitacím zdravotní stav částečně zlepšil. „V plné uzdravení už ale doufat nemůžeme,“ svěřila loni smutně Kolářová.

Herečka Daniela Kolářová

Vždy řešila dilema

Kolářová patřila vždy mezi vytížené herečky. Skloubit kariéru a děti nebylo jednoduché. „Naštěstí manželova matka byla také herečka a o Jirku pečovala její teta Mádřinka. A teta Mádřinka pomáhala i nám,“ vysvětluje a dodává, že bez pomoci někoho dalšího by to tehdy nezvládla. Když už měla věnovat čas práci a ne rodině, musela pečlivě zvažovat, zda daná nabídka za to stojí.
„Bylo to nepřetržité dilema děti – domácnost a vzít či nevzít tu či onu práci,“ uzavírá náročné období.

Poslední role ji vyčerpala

Ve filmu Polednice, který měl premiéru loni v březnu, ztvárnila Dauniela postavu podivínky Mrázové. S dlouhými urousanými vlasy, vyzáblou postavou a ztrhanou tváří, ke které jí dopomohli vizážisti, skutečně děsí. Netají se tím, že ji role deprimovala. „Ať chcete, nebo ne, propůjčujete svou psychiku i tělo postavě. A když se převléknete do civilu a jedete domů, nějakou dobu nazíráte na svět očima paní Mrázové. Dalo to trochu práce vrátit se do Kolářové, “ vzpomíná na natáčení, které probíhalo v období, kdy se navíc starala o nemocného manžela.Duševní pohodu pak nacházela v manuální práci na zahradě a v lese. Znechucená politikou Se Stropnickým měla Kolářová kromě milostného románku i další spojitost. Oba se totiž kromě své herecké kariéry dali na politiku. Zatímco Martin jí podlehl, Daniela, která se po revoluci stala poslankyní České národní rady, z politiky značně znechucená odešla. Netají se tím, že v ní ztratila všechny iluze. „Nedovedu si představit, že by člověka takové prostředí nepoznamenalo nebo rovnou nedeformovalo,“ shrnula herečka.

Martin Stropnický

Raduje se z vnučky

Když porodila Kolářová před 40 lety druhého syna, netajila se tím, že kdyby bývala vyšla holčička, měla by radost. Přání, i když až v roli babičky, jí splnil starší syn Šimon. Na malou ANIČKU (6) však Kolářová nemá tolik času, kolik by si přála. „Naše vnučka je úžasná. Je hezké mít v rodině holčičku,“ rozplývá se babička Daniela s tím, že zatím s výchovou moc nepomáhá, ale věří, že až nebude tolik pracovně vytížená, že se vše zlepší. „Občas jdeme na procházku. Uvidíme, jak to bude dál,“ uzavírá herečka..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden