Nejčastěji marinujeme kuřecí, vepřová nebo hovězí maso. V posledních letech hojně na trh proniká také klokaní maso, takže i to se objevuje na českých grilech.
Hlavní zásady při grilování masa
- Maso by mělo být čerstvé a z osvědčeného zdroje!
- Musíte mít kvalitní maso! Nevhodná je maso, které bylo vakuované, bývá často křehčené vodou, která se při grilování uvolní, a vy nemáte šanci docílit předpokládané chuti, navíc nikdy nevíte, jak je maso staré.
- Maso nekrájíme na příliš tenké plátky, je pak příliš suché. Nikdy maso nevyklepáváme paličkou, ale pouze ho mírně natlučeme pěstí.
- Moderní grilování nenakládá maso několik dnů předem, ale maso jen krátce marinuje.
- Maso neprosolujeme, nenakládáme do soli, ale solíme až těsně před grilováním. Sůl totiž zbavuje maso vody a je vysušené.
- Kořeníme střídmě, příliš mnoho koření přebijete chuť a vůni masa - méně je někdy více, doporučuje se míchat směsi je ze tří druhů koření.
- Maso po marinování vždy dobře osušíme papírovou utěrkou, zbavíme kousků cibule či česneku, snadno se totiž spálí a až pak osolíme a opepříme.
- Maso se při grilování nepropichuje, vysušilo by se a šťáva by odtekla.
- Zásadně používáme na otáčení kleště.
Suchý způsob marinování: Připravíme si směs koření ze tří druhů koření: sůl, pepř a třetí ingredienci zvolíme podle vlastní chuti. Tento jednoduchý způsob je navíc i velmi rychlý. Velkému steaku stačí půl hodiny, kuřecímu jen 20 minut.
Marinády
Medová marináda: 2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sójová omáčka, 3 stroužky prolisovaného česneku, najemno nakrájená cibule, nasekaná bazalka, sůl.
Česneková marináda: s medem 2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, 4 stroužky prolisovaného česneku, nasekaná petrželová nať a bazalka, sójová omáčka, pepř, sůl.
Česneková marináda: na ryby 3 lžíce oleje, 4 lžíce bílého vína, 4 stroužky prolisovaného česneku, několik kapek citrónové šťávy, nasekaná čerstvá bazalka, pepř bílý, sůl.
Jogurtová marináda: 200 g bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička sladké červené papriky, nasekaná čerstvá bazalka, 1 lžička sójové omáčky, sůl.
Bylinková marináda: 4 lžíce oleje, pepř mletý, najemno nakrájená cibule, 2 lžíce sójové omáčky, 2 stroužky prolisovaného česneku, čerstvá nasekaná petrželová nať a pažitka, sůl.
Meruňková marináda: 5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička sójové omáčky, několik kapek citrónové šťávy, 1 stroužek prolisovaného česneku, jemně nastrouhaný zázvor, bílý pepř, sůl.
Exotická marináda: 150 ml pomerančového džusu, 100 ml bílého vína, 3 stroužky prolisovaného česneku, jemně nastrouhaný zázvor, sůl.
Pikantní marináda: 4 lžíce oleje, citrónová šťáva, nasekaná čerstvá petrželová nať, bazalka, kopru a oregana, 2 velmi jemně nasekaná chilli paprička, 3 stroužky prolisovaného česneku, bílý pepř.
Pepřová marináda: 5 lžic oleje, 4 stroužky prolisovaného česneku, nahrubo namletý barevný pepř, sůl.