Marinovaný losos

Suroviny pro 2 osoby:

1 kg filetu z lososa, i s kůží

300 g hrubé mořské soli

100 g cukru

hrst nasekaného kopru

trocha kůry z citronu

Na omáčku:

2 lžíce hořčice (anglického typu, dijonská, … )

2 lžíce medu

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce bílého vinného octa

2 lžíce nasekaného kopru

sůl

pepř

Postup:

Filet z lososa omyjeme a důkladně osušíme. V misce promícháme cukr, sůl, citronovou kůru a nasekaný kopr. Lze přidat i alkohol (vodku, whisky) ale není zapotřebí. Polovinu marinády dáme do sáčku, na ni položíme lososa a zasypeme zbytkem. Sáček dobře uzavřeme a položíme ho na talíř do lednice. Nejlépe ještě zatížíme. Lososa necháme odpočívat alespoň 24 hodin a občas ho otočíme.

Před podáváním si připravíme omáčku z hořčice – všechny suroviny odměříme do uzavíratelné skleničky a pak pořádně zatřeseme. Lososa vyndáme z lednice, většina soli s cukrem se rozpustila a ochutila maso. Rybu opláchneme a osušíme a zešikma krájíme tenké plátky, které odkrojíme z kůže. Plátky servírujeme přelité omáčkou, s oblíbeným pečivem.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama