Můj čas na kafíčko

Marseille: Město modrého kříže

Druhé největší francouzské město založili už roku 600 před n. l. na dnešním Azurovém pobřeží Řekové jako Massalii, a Římané z něho udělali významný přístav. Právě proto je tohle město nejenn velké a krásné, ale i našlapané úžasně zachovalými památkami! Návštěva města je vhodná právě teď, kdy pominula vedra a nastalo příjemné klima.

Památky na antiku tu najdete už jen ve formě vykopávek, kdy můžete vidět odkryté římské ruiny, část hradeb, starou silnici z Itálie a část římského přístavu, ale nejlépe si vše prohlédnete v Archeologickém muzeu na Rue Charité. Odtud je jen kousek do Starého přístavu (Vieux-Port), srdce města. Dnes je tu spousta kaváren a kotviště jachet, ale kdysi tu přistávaly dopravní lodě a Alexandre Dumas právě sem umístil začátek kalvárie námořníka Edmonda Dantese neboli hraběte Monte Crista. K přístavu přiléhá stará čtvrť Panier plná malebných uliček, kdysi bydliště rybářů, ale skvělý výhled toho nabízí mnohem víc!

Uličky staré čtvrti lákaly svým světlem i malíře: Signac, Coubine...

Do pevností i chrámů

Od stolku své přístavní kavárny vidíte dvě mohutné gotické stavby, které kdysi Marseille střežily od moře: pevnosti Sv. Jana a Sv. Mikuláše. Kousek od té druhé se tyčí k nebi románské věže opatství sv. Viktora (Abbaye Saint Victor) s působivým, strohým kamenným interiérem. Ovšem největší dominantou, protože se tyčí na vrchu uprostřed města, je Notre-Dame de la Gard, románsko-byzatská bazilika Panny Marie Strážné. Je velkolepá, hlavně když se s padajícím soumrakem rozsvítí. Milovníci moderny neminou unikátní obytný blok architekta Le Corbusiera Unité d'habitation v jižní části města, kde turisty provádějí ukázkovými byty.

Za návštěvu určitě stojí hlavní městská katedrála v maurském stylu.

Kde trpěl Dantes

Když se vrátíme do přístavní kavárny, uvidíte odtud proti přístavu slavný ostrov If s vězením, kde trpěl zmíněný Dumasův hrdina. Zvláštní je, že tlusté zdi pevnosti nepůsobí zdaleka tak chmurně jako ve filmech! Plují sem trajekty, stejně jako na dva blízké větší ostrovy Pomégues a Rattoneau, kde je hezká procházka i koupání. Na pevnině je i městská pláž a díky teplému klimatu se tu místní koupou i teď. Milovníci výletů ocení skalnatý národní park Des Calanques při jižním okraji města, který lze po upravených cestách snadno projít k pěkným zátokám Sormiou (s restaurací) a Morgiou. Je tu opět příležitost ke koupání a výhledy na moře s proplouvajícími jachtami jsou fantastické.

Pevnost If, ze které nechal Dumas tak dramaticky prchat Edmonda Dantese.

Marseille ve světě filmu

Fotogenické Marseille se na filmovém plátně objevilo nejednou. Roku 1969 se tu točilo drama Armáda stínů s Linem Venturou z časů francouzského odboje proti nacismu. Přístav, uličky Starého města a ostrov If si zahrály ve Francouzské spojce (1971) s Genem Hackmanem, který pátral po pašerácích drog. V roce 1970 na marseilleském nádraží natáčel Delon kriminálku Osudový kruh. A téhož roku se starou čtvrtí proháněli Delon s Belmondem v gangsterce Borsalino. Belmondo se sem vrátil jako policejní komisař v roce 1983 snímkem Dobrodruh. Ještě mnohem víc se tu vyřádil Samy Naceri ve čtyřech dílech bláznivého „auto-filmu“ Taxi (1998-2007). V Marseille se točilo několik záběrů s Leonardem DiCapriem pro film Chyť mě, když to dokážeš (2002), kde hrál velkopodvodníka Franka Abagnalea. Ve stejném roce se tu prchal Matt Damon coby Agent bez minulosti (2002). Minul se tu s Colinem Firthem, který se tu coby Jamie vzpamatovává z nešťastného vztahu v romanci Láska nebeská (2002) a potká krásnou Portugalku – scény z letiště, restaurace a domu jejích rodičů.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden