Moje šťastná hvězda

Marta Kubišová: Musí si vybrat! Zpěv, nebo zdraví?

Vrátila se ke své velké vášni

Je to více než rok, co MARTA KUBIŠOVÁ (74) prodělala v den svých narozenin infarkt. Rychlý převoz do nemocnice zabránil vážnějším následkům. Nyní je ale postavena před nelehké rozhodnutí...

Za svůj život vděčí Marta Kubišová včasné reakci svých blízkých a v neposlední řadě také profesionálnímu zásahu lékařů v Nemocnici Na Homolce. Kdoví, jestli by náhlý infarkt měla bez jejich pomoci šanci přežít. Asi jen sotva. Od oné děsivé události uplynul více než rok. Kubišová se pozvolna začala vracet na pódia, jenže během zkoušek tvrdě narazila. Hlas ji neposlouchal, a jak sama přiznala, nezvládla zazpívat ani jednu ze svých písní tak jako dříve. Otázka byla, co s tím. Přišel snad čas skončit se zpěvem dříve, než si původně plánovala?

Zradil ji hlas

Od jednadvaceti let Kubišová kouří jednu cigaretu za druhou. Po infarktu jí lékaři doporučili, aby na nějaký čas přestala. Poslechla je. „Deset týdnů po infarktu jsem opravdu nekouřila. Pak jsem se s panem profesorem Neužilem domluvila, že už můžu zpívat. Jenže jsme s Petrem Maláskem nenašli jedinou písničku, kterou bych odzpívala,“ přiznává zpěvačka s tím, že jí pořád nepříjemně vázly hleny v krku. „Uprostřed písně si nemůžete jen tak odkašlat,“ dodává s tím, že v ten okamžik stála před těžkým rozhodnutím. Buď konec zpívání, nebo prý si holt bude muset před zpíváním zapálit. Pro někoho to může znít poněkud alibisticky, ale Kubišová na tom nevidí nic špatného.

Potřebovala souhlas lékaře

„Probrala jsem to s panem profesorem a on mi dovolil, že s kafem si můžu dát jednu cigaretu,“ dodala na svou obranu Kubišová. K otázce, kolik kafíček denně vypije, se ale odmítla vyjádřit. Vrací se tak zřejmě ke svým starým návykům a je jasné, že dala před zdravím přednost kariéře. Snad ví, co dělá. Přece jen po infarktu prodělala operaci, při níž jí byly do těla umístěny dva stenty, aby byla zajištěna průchodnost tepen. Měla by se proto rozhodně hlídat. Jenže jak to tak u dlouholetých kuřáků bývá, ani nemoc či něco horšího je jen tak nedonutí, aby se svého zlozvyku vzdali.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden