Můj kousek štěstí

Marta Kubišová - Po muži zbyly zlé vzpomínky

Interpretka Modlitby pro Martu je bojovnice. Z nejrůznějších soužení si dokáže dělat legraci, a to je dobré znamení. „Obvodní lékařka mě v šedivých vlasech a roušce nepoznala,“ konstatuje Marta Kubišová, které pokles popularity vůbec netrápí.

Nepřeje si být středem pozornosti, má jiné starosti. Obává se koronaviru, strach má však i z očkování proti covidu-19. Kromě toho ji trápí osteoporóza a bolavá kolena. Naštěstí si nemůže vynachválit injekce. Když přičteme chronické obstrukční plicní onemocnění a fakt, že špatně slyší na pravé ucho, je toho až až.

Starosti o dceru

Roztrpčuje ji jiná věc. „Trápí mě!“ říká o dceři Kateřině (41). „Je jí jednačtyřicet a přes rok je nezaměstnaná. Vystudovala Vyšší odbornou školu publicistiky, stejně jako Borhyová nebo Menzelová.

Posílá svůj životopis po všech čertech, ale nic,“ stýská si Marta Kubišová. Kateřinino příjmení je Moravcová, což si její matka nepřála. Bojovala za to, aby se dcera jmenovala Kubišová, marně.

Cizí podprsenky

„Její otec a můj druhý manžel Moravec při rozvodu trval na svém příjmení, jinak mi ji prý vezme. Říkal, že jméno Kubišová jí bude jen ubližovat,“ vysvětluje zpěvačka. Dnes by jí naopak prospívalo. „A ona je taková, že nikde neřekne, že je moje dcera.“ S bývalým manželem se Marta nestýká, někdy si na něj ale vzpomene a zkazí si tím zbytek dne.

„Říkal mi třeba: Když uvidíš po bytě nějaké cizí podprsenky, tak se nerozčiluj a prostě je vyhoď,“ vypráví. Myslela, že je to legrace, postupem času pochopila, že to bylo míněno vážně: „A jednou mi takhle lidi říkají – gratulujeme k další dceři.“

A zas to nebyl žert, a tak okamžitě požádala o rozvod. O tom všem bude pojednávat připravovaná kniha, kterou píše v ruce a dcera text přepisuje do počítače.

Počteníčko...

„V té knížce budou věci, které se asi mnohým nebudou vůbec líbit,“ láká Marta potenciální čtenáře. Snad v ní zavzpomíná i na to, jak po ní první manžel, režisér Jan Němec (†79), střílel. Zjara roku 1969 po půlnoci šestkrát vystřelil z ulice do oken jejího bytu. Trefil strop a okenní rám.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden