Moje chvilka pohody

Máta peprná pomůže s hubnutím

Máta patří mezi dobré spalovače tuků, což ocení všichni, kteří se potýkají s nadbytečnými kily. Zrychlí totiž váš metabolismus a zažene chuť na sladké.

Základ dietních nápojů

Díky tomu se stává součástí různých dietních nápojů pro nastartování látkové výměny. A nemusí to být jen osvědčený mátový čaj. Zejména v létě vás osvěží čistá voda s lístky máty. Mátová limonáda vás občerství mnohem lépe než sladké džusy, které ve vás naopak podpoří chuť k jídlu a vyvolají hlad. Kromě toho ale má máta ještě spoustu dalších velmi užitečných léčivých účinků.

Všelék na trávení

Máta peprná uleví vašemu organismu při potížích s trávením, bývá proto součástí přípravků proti překyselení žaludku a pálení žáhy. Zmírňuje také příznaky kašle, uvolňuje ucpaný nos a osvěžuje dech.

Tiší rovněž bolesti hlavy nebo svalů, tlumí střevní křeče, rozpouští žlučové kameny a podporuje správný odvod žluči. Podílí se také na správné funkci jater nebo slinivky břišní. Nejsilnější účinek má olej, protože mentol tvoří asi 35-55 % jeho obsahu.

Stačí inhalace

Mátu peprnou navíc nemusíte ani konzumovat, aby byla zdraví prospěšná. Inhalace výparů z odvaru totiž dokáže díky vysokému obsahu mentolu uvolňovat dýchací cesty, obklady pak mají kladný vliv na bolest hlavy a v neposlední řadě s nimi lze vyzrát i na různé kožní problémy jako třeba akné či vyrážky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden