Můj čas na kafíčko

Máte doma vzteklouna?

Naučte se, jak s cholerikem mluvit bez ostrých slov, a nenechte se svést k boji!

Partner si stále stojí rázně za svým, a pokud máte jiný názor, létají vzduchem ostrá slova. Nakonec litujete, že jste téma vůbec otevírala. Jak dosáhnout svého a cholerickému partnerovi říct, co chcete, a přitom se nemuset do krve pohádat?

Pokud se partner právě vrátil nasupený z práce a je hladový, není dobré probírat nic zásadního. Lepší příležitost přijde, až bude v klidu a bude na vás mít čas. Dejte partnerovi najevo, že pro vás dané téma podstatné je, zkuste vysvětlit proč.

V diskusi buďte věcná, proberte ale jen to nejzásadnější. Nezabíhejte do detailů, které tříští jeho pozornost a bouří emoce. Diskusi nad palčivým tématem dobře načasujte, což platí nejen u choleriků.

Pořádně si rozmysli, co o jídle řekneš.

Nenuťte ho být v klidu

Nesnažte se cholerika zklidnit větami: „Uklidni se. Vnímej mě. Neřvi.“ To na něj působí jako rozbuška, neboť je v danou chvíli svými emocemi zcela ovládán. Pokud po něm budete chtít, aby je potlačoval, situace se spíš ještě zhorší.

Když na vás začne křičet nebo vás osočovat, ohraďte se, že takhle komunikovat nechcete a nebudete. Zeptejte se, proč tak vyletěl, co ho tak vytočilo. V klidných chvílích je větší šance začít s ním mluvit o strachu, hněvu, ale i o napětí a nervozitě, a o tom, že i takové emoce se dají projevit bez křiku a hádky.

Když se mu zatmí před očima

Rozčilený člověk dokáže říct mnoho nepříjemných věcí, být agresivní nebo bez rozmyslu rozbíjet věci. Vypadá jako v úplném amoku. To je fáze, kdy už je natolik ponořený v emocích a svých automatických vzorcích reagování, že není efektivní vést s ním slovní válku.

Cholerik má však i své přednosti. Mluví zpříma, otevřeně a bez jinotajů. A obvykle také rychle vychladne. Smiřte se s tím, že ho prostě ani vy nepředěláte. Nepleťte si ale cholerika s agresorem, ať už zůstane u agrese slovní, nebo přejde dokonce k té fyzické. Tu mu v žádném případě netolerujte, neboť to by byla vaše cesta do pekel.

Načasujte tu správnou chvíli

Máte-li pocit, že je ve vaší komunikaci před výbuchem, zkuste téma odložit na vhodnější dobu. Sklouznout od rozhovoru k hádce lze totiž snadno. Pokud už ale čekat nechcete, dejte si pár sekund na uklidnění.

Ještě jednou si v hlavě sesumírujte argumenty, důvody, zaměřte se na to podstatné. Dejte partnerovi najevo, že ho chápete, neurážejte se, pokud je jeho stanovisko jiné. Vysvětlete mu, proč s ním nesouhlasíte, a zkuste navrhnout kompromis.

Slzy jako citové vydírání

Nesoustřeďte se proto jen na jeho náladu, ale i na tu vaši. S návalem pláče se bojuje těžko a slzy cholerik zpravidla vnímá jako citové vydírání. Cítíte-li, že pláč přichází, zkuste se narovnat, v klidu a zhluboka dýchat, pohled očí směrujte na chvíli do stropu.

Napětí pomůže uvolnit mačkání plochy mezi palcem a ukazovákem na ruce, zkuste i zatlačit na oblast mezi obočím hned nad kořenem nosu. Uvidíte, že to vám rychle pomůže se uklidnit.

Chce jen jediné: vyhrát hádku!

Řekněte mu, že s ním chcete mluvit, ale nemůžete, dokud vás ovládá strach. I ve vyhrocené situaci je nejdůležitější myslet na sebe. Nebojujte s ním, nezesměšňujte ho, neurážejte. Udělejte to, co považujete za nejbezpečnější, i kdyby to mělo být, že ze situace odejdete nebo vzteklé chování budete ignorovat.

Cholerik chce v tu chvíli jediné – hádku vyhrát. A tak je lepší se k tématu vrátit jindy. Hlavně neustupujte a neotočte se zády k vlastnímu rozhodnutí. Pokud se nenaučí odpovídat za své chování, pozná, že své nejbližší může ztratit.

Pokud ve výpadech vůči vám bude pokračovat, varujte ho, že od něj odejdete. To je jediná cesta, jak přehodnotí své chování a uvědomí si, že když to s ohněm přehání a všechno kolem spálí, nakonec může zůstat sám na spáleništi.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden