Můj kousek štěstí

Máte na zahradě dračí jahodu? Nenechte ji ptákům!

Na léčivé účinky některých rostlin se zapomnělo. Například drobné červené bobule dřišťálu, lidově dračí jahody, jsou velice prospěšné pro zdraví. Česat jej můžete právě nyní.


Kustovnice čínská, chia semínka i borůvky. Ty všechny si vysloužily módní označení superpotraviny. Nejnověji k nim přibyly i drobné červené bobule dřišťálu obecného, trnitého keře, který vám možná roste na zahradě jako součást živého plotu. Pokud ano, tak nenechávejte jeho plody ptákům. Vždyť léčivé účinky dřišťálu využívali už staří Řekové!


Připomíná brusinky


Sušené plody dřišťálu připomínají brusinky. Jsou velmi bohatým zdrojem vitamínů C a K, kyseliny vinné, jablečné a citronové. Také obsahují látku zvanou berberin. Dřišťál je důležitou součástí perské kuchyně i v dnešní době, užívá se jako příloha k jehněčímu masu, přimíchává se do rýže nebo jím můžete posypat salát. Dá se jíst i samostatně. Chuť sušených plodů je trpkokyselá. S množstvím by se to ale nemělo přehánět, dokáže totiž výrazně snižovat tlak.


Plody se sbírají úplně zralé a nejčastěji se používají čerstvé nebo se suší jako šípky. Zralé plody se kompotují, moštují nebo se z nich připravuje limonáda, marmeláda, rosol a sirup. Jako brusinky působí močopudně, proti křečím a zánětům. Pomáhají při chorobách ledvin a zánětech močových cest. Zastavují krvácení, a proto se používají při krvácejících hemoroidech a při přítomnosti krve v moči.


Skvělá šťáva nebo čaj


Dřišťál dobře ovlivňuje nemoci jater a špatnou funkci žlučníku. Protizánětlivý účinek se využívá při zánětu sliznice žaludku se sníženou kyselostí žaludeční šťávy, při podráždění tlustého střeva, při dně a revmatismu, při bolestech v bedrech, pícháních a při zánětech dásní. Zabraňuje rozmnožování choroboplodných zárodků hub a baktérií. Ze zralých čerstvých bobulí se připravuje šťáva, která je velmi osvěžujícím nápojem pro nemocné. Čaj připravíte ze 2 plných čajových lžiček plodů, které zalijete šálkem vroucí vody.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden