Můj kousek štěstí

Máte roztažený žaludek? Jak s ním do normálu?

Trápí vás hlad, který nemůžete utěšit? Nejdřív večeře, pak něco sladkého, když dojdou cukrovinky, přijdou na řadu brambůrky? Jak se zbavit pocitu Otesánka?

Co způsobuje, že máte stále hlad? Jíte, a nemáte stále dost! Je to způsobeno tím, že většina nezdravých pochutin způsobí rychlý nárůst krevního cukru, a to vede k neustálému pocitu hladu. Nejhorší jsou sladkosti, tučná jídla a alkohol. Tělo funguje nejlépe, když je hladina cukru v krvi stále stejná nebo podobná. Pokud máte cukru v krvi příliš, mozek vyšle signál slinivce břišní, která okamžitě vylučuje inzulin. Ten hladinu cukru rychle sráží a dává tělu pokyn, že je třeba se najíst a dodat další cukr. Výsledkem je únava a neutišitelný hlad. Dostanete opět chuť k jídlu, i když byste měli být sytí.

Žaludek není popelnice

Pokud chcete svůj nadměrný apetit zvládnout, musíte udělat ve stravování velkou změnu. Musíte začít být na sebe přísní a nemlsat před jídlem, mezi jídly ani místo jídla. A zkuste zcela vyřadit alkohol. Ve vašem jídelníčku by se měly objevit nízkotučně potraviny, hlavně více zeleniny. Měli byste si uvědomit, že žaludek není popelnice a nelze do něj beztrestně cpát cokoliv, co vám přijde pod ruku. Když do sebe doslova naházíte obrovské množství potravin, nestihne si žaludek uvědomit, že už v polovině měl dost. Roztáhne se a vás po jídle čeká nepříjemný pocit plnosti. Proto je první radou časté jedení menších porcí a během jídla si dejte pětiminutovou pauzu, aby měl žaludek čas si uvědomit svou plnost. Nenechte se traumatizovat okolím, že jíte pomalu a v talíři se „nípete“.

Rady, jak žaludek "stáhnout"

1. Dávejte si menší a častější porce.

2. Do jídelníčku zařaďte dostatek vlákniny. Buď ji lze koupit v tabletách, prášku, nebo volte potraviny, které ji tělu dodají přirozeně. Pochutnávejte si na luštěninách, lněných semínkách, zelenině, oříšcích. Vláknina vás zasytí na delší dobu.

3. Déle žvýkejte. Zpočátku na to budete muset myslet, brzy si ale zvyknete, a nebude vám to dělat problém.

4. Po pěti soustech si dejte vždy malou chvilku pauzu. Žaludku trvá přibližně 20 minut, než mu dojde, že už má dostatek živin a je plný.

5. Když vás chytne pocit hladu, dopřejte si doušek vody nebo ovocného čaje.

Hlad bývá převlečená žízeň!

Toto přísloví je pravdivé! Proto si dávejte sklenici neslazené tekutiny před každým jídlem. Jak si vyprázdnit žaludek? Samozřejmě šetrně a bez zvracení ani jiných drastických praktik.

1. Zatoužíte-li po sladkosti, vydržte deset minut. Uvidíte, že ve třech případech z pěti pocit mlsat přejde.

2. Dopřejte si dostatek bílkovin, které napomáhají s tvorbou svalů. Na delší dobu vás potraviny plné bílkovin zasytí. Skvělé je bílé maso, tvaroh, vajíčka.

3. Vytrvejte. Když vydržíte se správným jídelníčkem alespoň tři dny, uvidíte, že se váš žaludek "stáhne", respektive přestanete mít tak nekontrolovatelný hlad.

4. Pokud vás chytne hlad, i když jste po obědě, vezměte si cokoliv mentolového. Žvýkejte, cucejte bonbony (bez cukru), nebo si ústa vypláchněte mentolovou vodou..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden