Můj kousek štěstí

Mátou na žaludeční křeče a vonný dech

Tato bylinka se běžně užívá při léčení všech zažívacích poruch, mírní křeče v břiše a napětí střevní stěny. Mátový olej pomáhá uvolňovat plyny.

Pro svůj protikřečový účinek se uplatňuje při zmírňování bolestí břicha, při střídavých záchvatech průjmu a zácpy. Pomáhá také zprůchodnit ucpaný nos a osvěžuje dech. Při nepříjemném zápachu z úst si můžete kápnout mátový olej přímo na jazyk. Ať už ve formě čaje nebo oleje pomáhá máta uklidňovat nevolnost a je účinná dokonce při mořské nemoci.

Umíte ji užívat správně?

Vetřete-li mátový olej do kůže, zmírní bolesti podrážděních nervů. Velmi účinně proto utišuje svalové bolesti. Inhalace máty při nachlazení usnadní vaše dýchání, zejména při rýmě a kašli.
Mátový čaj přináší úlevu při astmatických záchvatech. Při léčbě dráždivého tračníku, žaludeční nevolnosti a žlučových kamenů nepolykejte samotný mátový olej, lepší je užívat ho v tobolkách, které se rozpouštějí až ve střevech, kde je mátový olej nejúčinnější. K uvolnění plynatosti a zmírnění žaludečních potíží přelijte 2 lžičky sušených mátových listů 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut stát v zakrytém šálku. Zklidňující účinek máty peprné na žaludek z ní činí populární součást větrových bonbonů. Směs mátového a eukalyptového oleje s etanolem, aplikovaná na čelo a spánky, výrazně zmírní bolesti hlavy. .

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden