Můj kousek štěstí

Mazaná cesta k chytrému mozku

Plavání vás naučí správně dýchat a přísun kyslíku je pro mozek zásadní

Lidský mozek je neuvěřitelně složitý orgán. Dokáže zpracovat během vteřiny tolik informací, které by nedokázal zpracovat ani ten nejvýkonnější počítač na světě.

Ačkoli se dříve mělo za to, že vývoj mozku je ukončen někdy po 20. roku života, nyní se ukazuje, že čelní mozková kůra, která ovlivňuje rozhodování, plánování, empatii, chápání či sociální chování, může měnit svůj tvar ještě po čtyřicítce. Dospělý mozek ale nesmíte nechat zakrnět.

Stejně jako naše svaly potřebuje trénink, jinak zleniví. Dobrá zpráva je, že mozek lze rozvíjet prakticky v každém věku. Jak ho udržet co nejdéle ve formě?

Souboj s pamětí

Trénovat mozek je dobré nejen pro udržení paměti a mentální svěžesti, ale funguje to i jako prevence, respektive odvrácení projevů demence, například Alzheimerovy nemoci. Chce to ovšem dodržovat určité zásady. Luštění křížovek nebo sudoku je sice fajn, ale pokud nebudete dlouhodobě dělat nic jiného, časem to mozek přestane tolik „zajímat“.

Je potřeba mu servírovat různorodé výzvy a podněty. Zkuste si třeba dojít nakoupit bez toho, abyste si s sebou vzali seznam napsaný na papírku. Nebo si „zapište“ do paměti telefonní čísla svých blízkých.

Mozková olympiáda

Můžete se také přihlásit do některého z kurzů pro trénování paměti, kde se provádějí praktická cvičení pomocí různých mnemotechnik. Po jeho absolvování už nebudete potřebovat žádné nákupní seznamy, a ještě můžete ohromit své děti nebo vnoučata třeba tím, že jim nazpaměť odříkáte seznam po sobě jdoucích českých panovníků.

Opravdu to jde, když zjistíte, jak na to jít, nic pro vás nebude nemožné. Navíc se tu setkáte s podobně smýšlejícími lidmi – a sociální kontakty jsou pro mozek také velmi potřebné.

Pomůže i sport

Mozek potřebuje nejen pestrý mentální trénink, ale také fyzický pohyb. Ačkoli přímý vliv na zlepšení mozkových funkci nefunguje tak jako u cvičení svalů, právě pohyb nutí mozek zapojovat a koordinovat různé svaly a pohyby.

Skvělým tréninkem pro mozek je například plavání: Musí při něm kontrolovat rytmus dýchání i správné provedení jednotlivých pohybů, aby se člověk elegantně udržel na hladině a také doplaval tam, kam potřebuje. Náročnější na koordinace je pak takový tenis.

Jídlo pro šedé buňky

To vše můžete podpořit i správnou stravou. Mozku například velice svědčí borůvky, vlašské ořechy, brokolice, špenát, ryby, vejce, ale například i zelený čaj, kurkuma a skořice a také káva. Rozhodně prospějete nejen svému mozku, když budete dodržovat takzvanou středomořskou stravu plnou čerstvé zeleniny, ořechů, fazolí a zdravých tuků.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden