Mazanec s mandličkami

Suroviny:


  • 42 g droždí

  • 100 g cukru krupice

  • 200 ml vlažného mléka

  • 500 g polohrubé mouky

  • 50 g rozinek namočených ve 2 lžících rumu

  • ½ sáčku vanilkového cukru

  • špetka soli

  • kůra z ½ citronu

  • 2–3 žloutky

  • 50 g pokrájených oloupaných mandlí

  • 150 g rozpuštěného másla + na pomazání

  • 1 vejce na potření

  • cukr moučka na poprášení


Postup:

Troubu předehřejeme na 220 °C. Než začneme, je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek a necháme vzejít.

Mezitím v míse smícháme prosetou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením.  Do směsi vlijeme vykynuté kvasnice, přidáme žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo.

Těsto zpracujeme, přikryjeme a necháme kynout. Během kynutí těsto propracujeme. Po vykynutí dáme těsto na vál a vypracujeme z něj dva bochánky, které vložíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout.

Mazance potřeme vejci a posypeme mandlemi. Dáme do trouby zapéct. Asi po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C a propečeme. Po upečení mazance potřeme rozpuštěným máslem.

reklama
reklama

Komentáře