Můj čas na kafíčko

Menorca: Opravdu šťastný ostrov

Na Menorce, jednom ze tří velkých ostrovů španělských Baleár, se vždycky dobře žilo. Zjistíte to rychle, protože Menorca má všechno, co si můžete přát: Krásu, klid, hory a nekonečné pláže. Jediné mínus je to, že dovolená vám i tady jednou skončí!

Menorce se také říká muzeum pod širým nebem. Najdete tu megalitické stavby staré pět tisíc let, ale i mladší věžovité stavby talayotas, hojně rozeseté už kolem letiště a hlavního města Mahonu na východě ostrova. Také tzv. navetas, dvoupatrové hrobky, kterých jsou leckde celé nekropole. Antických památek je na Menorce málo, protože podlehly mnoha přestavbám, zato tu najdete několik křesťanských bazilik už z 5. století! Doporučit lze baziliku na jižním pobřeží v Son Bou, která má půdorys a křtitelnici ve tvaru kříže nebo ruinu kostela Fornas de Torello se zachovalou mozaikou se zvířecími motivy. V Ciutadelle, městě na západním cípu, najdete katedrálu svaté Marie ze 13. století ve stylu tzv. katalánské gotiky a skvělé archeologické muzeum.

Katedrálu sv. Marie najdete v Mahónu na východě ostrova.

Ostrov červených pláží

Ale jako lze cestovat po desítkách památek, stejně tak si můžete střihnout vandr po zdejších plážích. Španělský diktátor Franco kdysi otevřel turistice sousední Mallorcu a Ibizu, ale Menorcu naopak uzavřel, díky čemuž je tu dnes hotelů málo a vy si můžete vychutnat takřka liduprázdné písečné břehy. Snad s výjimkou nejznámější pláže Arenal de Castell na severu ostrova, které je jediným velkým turistickým letoviskem, není problém najít si tu svou. Na jihu ostrova naleznete bílé, pozvolna se svažující pobřeží, často přerušované skalnatými zátokami. Na severu jsou dlouhé pláže s typickým načervenalým pískem. Na více než dvou stech kilometrech pobřeží Menorcy jich je velké množství.

Je vám tu těsno? Stačí popojít a najdete pláž, kde budete sami!

Nebuďte na jednom místě!

Je škoda zůstávat na jednom místě. Výlet do vnitrozemí si užijete nejlépe na vypůjčeném skútru. S teplým větrem ve vlasech vám místní krajina s pečlivě obdělávanými políčky a zelenými háji dubů, pinií a divokých olivovníků přímo uhrane. Určitě navštivte biosférickou rezervaci Albufera des Grau kousek nad Mahonem, s údolími, říčkami a vodopády a bohatou populací volavek, čápů a orlů. Nejvíc vás ale v ostrovní krajině zaujmou domečky s bělostnou vápennou omítkou. Zejména ve vnitrozemí jsou rozeseté malé farmy, kolem kterých se pasou černí koně, speciální menorská rasa. S trochou štěstí narazíte na přehlídku s krojovanými jezdci, a to je teprve zážitek!

Zátoka Cala Galdana na jihu vypadá díky čisté vodě mělce, ale pár metrů má!

Vychutneje si menorské speciality!

Sluší se začít polévkou a shodou okolností to bude nejdražší pokrm na Menorce vůbec. Místní langustová polévka je vyhlášená a nejlépe ji dělají v přístavním městě Fornells na severu ostrova. Ale když už jsme na té dovolené… na hustý vývar padne půl kila langusty na osobu a vaří se den předem. Z typických místních pokrmů doporučujeme tumbet neboli guláš z lilků, rajčat, cibule a brambor, anebo plněnou zeleninu na sto způsobů. Neskutečný výběr tu mají pečených, grilovaných a smažených ryb, mořské ďasy, mečouny, mořské štiky, mořské cejny, obří krevety, mušle, kraby, mořské šneky… Kdo se neobejde bez masa, může si dát skvělé místní bifteky nebo králíka pečeného na fících. Moučník? Kynutý koláč ensaimada ve tvaru šnečí ulity, nejlépe plněný místní variantou pudinku. Co si přivézt domů? Zase jídlo! Místní klobásy jsou vyhlášené, a ještě vyhlášenější jsou místní sýry queso de Mahón. A lahev místního výborného ginu doma také udělá radost.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden