Moje chvilka pohody

Menorca, tichá oáza Baleár

Přívětivé místo jako stvořené pro seniory

Ostrov Menorca, menší sestra Mallorky, si s ní svou krásou nezadá. Její hlavní předností ale je, že je tu mnohem méně turistů, více klidu a pohody. Není divu, že je to oblíbené místo rodin s dětmi a seniorů.

Cesta po ostrově většinou začíná v hlavním městě Mahón. Bylo založeno před 3 000 lety Féničany. Na náměstí Plaza Explanada vás zaujme barokní městská radnice a kostel Panny Marie. Dochovala se i Brána sv. Rocha, pozůstatek původního městského opevnění z pozdního 15. století. Mahónský přístav je považován za jeden z nejdelších přírodních přístavů na světě s úžasně čistou vodou. Jsou zde umístěny sádky na pěstování mušlí, které patří mezi místní kulinářské speciality.

Podél přístavu vede 4 kilometry dlouhá promenáda Baixamar se spoustu restaurací, kaváren, barů i obchodů.

Středověk na dlani

Dalším místem, které je třeba navštívit je Ciutadella. Středověké historické centrum s úzkými stinnými uličkami je vážně kouzelné. Okolo náměstí Plaza des Born stojí šlechtické paláce s překrásnými vnitřními dvorky s bohatě zdobeným schodištěm.

Na náměstí je městská radnice a královský palác Real Alcázar. Každý pátek a sobotu dopoledne se tu konají městské trhy. Přehlédnout nelze ani katedrálu a biskupský palác Palacio Episcopal z pozdního 18. století.

Půvabná je i proslulá nákupní ulice s arkádami Ses Voltes a městské tržiště z roku 1869.

Mýtická hora, malebné vesnice

Hora Monte Toro je významné poutní místo a je zasvěcena patronce ostrova Panence Marii. Z vyhlídky na vrcholku se nabízí překrásný pohled na celý ostrov. Veliká socha Ježíše zde byla postavena na památku menorských mužů, kteří padli v průběhu španělské války v Maroku.

Na Monte Toro se těží vzácný druh šedého kamene a půda pod horou je velmi bohatá na minerální vody. Je tu také jediná stáčírna minerální vody na ostrově. Na úpatí hory leží vesnička Es Mercadal. Bílé domky, zelené okenice, fasády s květinami a úzké uličky jsou ukázkou typické menorské architektury.

Najdete tu vynikající restaurace a obchůdky se suvenýry. Ujít si nenechte okouzlující přímořskou vesničku Fornells. V létě se tu scházejí surfaři, milovníci plachetnic a hlavně gurmáni, které sem přitahuje místní kulinářská specialita - langustová polévka.

Slavný maják

Maják na mysu Cavallería je rovněž hojně navštěvován. Stejně jako půvabná pláže Cavallería. Uvidíte zde kamennou strážní věžičku, jednu tzv. Cavalleríes, které vznikly asi před 700 lety a sloužily jako první opevněná sídla rytířů, ze kterých se pak vytvořila část menorské venkovské šlechty.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden