Meruňková s badyánem a hřebíčkem

Marmelády podle Lucie Klimešové

Suroviny na 1,25 kg:


  • 1 kg meruněk

  • 300 g cukru

  • 1-2 ks badyánu

  • 5-6 ks hřebíčku

  • vymačkaná šťáva z 1 citronu

  • 10 g citrusového pektinu


Postup

  1. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Nasypeme do hrnce, přidáme koření a za občasného míchání vaříme na mírném plameni, dokud ovoce nepustí šťávu a nezměkne. Poté přisypeme přibližně 250 g cukru.

  2. Až je cukr rozpuštěný a ovoce dostatečně měkké, ale přitom ve směsi zůstávají kousky ovoce, přilijeme do hrnce čerstvou šťávu z citronu, smícháme zbývající cukr s pektinem, přidáme do hotové směsi a ještě krátce povaříme.

  3. Pro zintenzivnění chuti můžeme ponechat část koření v meruňkové směsi, zbytek vyndáme. Ještě horké plníme do připravených vyvařených sklenic. Zavíčkujeme a sterilizujeme v troubě při teplotě 125°C deset minut. Vyndáme z trouby a obrátíme dnem vzhůru.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden