Meruňku přivezl z Číny do Evropy Alexandr Veliký a pro mnoho z nás představují tyto sytě oranžové plody vrchol letní sezóny. Přestože mají sladkou chuť obsahují jen poměrně nízký obsah cukru. Díky vysokému obsahu vody mají i velmi nízký obsah kalorií.
Meruňky obsahují karotenoidy dodávající jim typickou barvu, dále pak beta-karoten působící jako antioxidant, který se může v lidském těle přeměňovat na vitamin A. Meruňky dále obsahují vitaminy skupiny B hlavně niacin, vitamin C a kyselinu listovou, a také minerály jako železo, draslík, hořčík a vápník.
V neposlední řadě obsahují meruňky fenolové kyseliny, které mají řadu zdraví prospěšných účinků. Meruňky jsou výborné k přípravě různých dezertů, koláčů, kompotů a džemů. Lze je kombinovat i s pikantními chutěmi, např. v čatní.
Oblíbenými pochoutkami jsou koláče s meruňkami a drobenkou, palačinky s meruňkovým džemem, šťávy nebo dezerty, jako je například meruňkový krém.
Ingredience: Meruňkový dort
Počet porcí 12 ks, doba přípravy 60 minut
Korpus:
140 g máslových sušenek
80 g másla
Meruňková náplň:
300 g meruněk
100 g cukru
200 ml vody
2 bal. vanilkového pudinku
Jogurtová náplň:
300 g Bílého jogurtu z Valašska
100 g moučkového cukru
250 ml Čerstvé smetany z Valašska
20 g želatiny
100 ml vody
Dekorace:
hořká čokoláda
Postup:
Sušenky rozdrtíme nadrobno a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vše dobře promícháme tak, aby se suroviny spojily. Tuto směs natlačíme na dno formy o průměru 22 cm, kterou jsme předem vyložili pečicím papírem. Vložíme do lednice a mezitím si připravíme náplně.
Meruňková vrstva: Meruňky rozmixujeme tyčovým mixérem. Puding rozmícháme ve vodě. Do hrnce dáme meruňkovou směs, pudink, cukr a povaříme do zhoustnutí. Ještě horkou ovocnou směs rovnoměrně rozetřeme na sušenkový základ a necháme vychladit v lednici.
Jogurtová vrstva: Jogurt smícháme s cukrem a ve zvláštní misce vyšleháme smetanu do tuha. Želatinu rozpustíme ve 100 ml vody a poté ji vmícháme do jogurtové směsi. Nakonec opatrně přidáme vyšlehanou smetanu a vše spojíme. Hotovou jogurtovou náplň rozetřeme na zchladlou meruňkovou vrstvu a dort opět uložíme do lednice. Před podáváním ozdobíme strouhanou čokoládou.