Meruňkový džem s pomerančem

Není nad domácí marmeládu. Výborně chutná s máslem na chlebu, lívancích i v bílém jogurtu.

Suroviny - 16 meruněk - 2 pomeranče - 240 g želírovacího cukru - špetka skořice - 1 lžička mleté vanilky - kyselina citronová

Postup

1. Meruňky pořádně umyjte pod tekoucí vodou. Osušte je, vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Vložte je do rendlíku.

2. Z pomerančů vymačkejte šťávu a přilijte ji k meruňkám. Přisypte necelou polovinu želírovacího cukru, skořici a mletou vanilku. Částečně rozmixujte ponorným mixérem a přiveďte k varu. Po asi 4 minutách udělejte želírovací zkoušku. Když ztuhne, plňte do skleniček. Když je tuhá málo, přidejte kyselinu citronovou (asi lžičku).

3. Sklenice naplňte džemem až po okraj, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte tak asi 15 minut, pak otočte.

reklama
reklama

Komentáře