Můj kousek štěstí

Meruňky vás ochrání před infarktem

Kromě vysokého množství hořčíku mají silnou zkrášlující funkci – zpomalují stárnutí, posilují vlasy, pokožku a nehty.

Pochází z Číny, odkud se rozšířily po celém světě. V 17. století se začaly pěstovat i v méně teplých oblastech Evropy, tedy i u nás.

Proč jsou meruňky tak zdravé?

Obsahují beta karoten, vitaminy skupiny B, vitamin C a z minerálních látek železo, velké množství hořčíku, vápník, draslík, fosfor nebo křemík. Meruňky posilují imunitu, bystří zrak, snižují hladinu krevního cholesterolu, zlepšují krevní obraz, léčí srdce a podporují krvetvorbu. Dále posilují nervový systém, zlepšují nám tudíž náladu, působí proti únavě a pomáhají při nespavosti. Co se týče účinků na náš vzhled, meruňky posilují vlasy, nehty a pokožku, chrání kůži při opalování a odbourávají tuky.

Pomáhají zejména kuřákům

Toto ovoce by se mělo objevovat často na jídelníčku kuřáků, protože meruňky pozitivně ovlivňují sliznici plic. Tři meruňky denně se rovnají polovině denní dávky provitaminu A u dospělého člověka. Mimoto mají léčivé účinky také meruňková jádra, proto je dobré několik pecek přidávat do kompotu. V sušených plodech jsou živiny v koncentrovanější formě a obsahují jen o něco více kalorií. Před vypeckováním meruňku lehce poválejte v dlani – dužnina se tak snadněji oddělí od pecky. Chcete-li stáhnout slupku, je nejlepší meruňky nejprve spařit vroucí vodou na 10 vteřin, pak rychle zchladit a teprve poté oloupat. Aby meruňky rychleji dozrály, necháme je přes noc v pokojové teplotě v papírovém sáčku se dvěma jablky – do rána budou krásně zralá.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden