Můj čas na kafíčko

Město císařské a vánoční

I v Norimberku letos zrušili vánoční trhy, ale tohle město je i bez nich jako z pohádky. A pro očkované volně přístupné! Zajeďte si aspoň na výlet.

Centrem Norimberka je Altstadt neboli Staré Město, plné malebných uliček mezi domy, často typicky hrázděnými. Dodnes jsou tu k vidění mohutné středověké hradby a impozantní gotické kostely, asi nejkrásnější je chrám sv. Sebalda z 13. století se stříbrným sarkofágem tohoto světce a gigantickými varhanami, čítajícími 6000 píšťal!

Monumentální kostel sv. Lorence uchvátí obrovskými vitrážovými okny. Určitě navštivte středověký Albrecht Dürer Haus, dům, kde slavný malíř žil a tvořil. Je tu jeho muzeum a skvělá restaurace.

O adventu se tu obvykle z vůně marcipánu, vanilky, bavorského vánočního chleba, punče a pečených kaštanů točí hlava, letos ovšem musí Norimberčané atmosféru Christkindlesmarktu – Ježíškova trhu – oželet. Oko návštěvníka se ale o to víc může kochat středověkými uličkami.

Prošel tudy Otec vlasti

Nad městem se tyčí mohutný hrad Kaiserburg z románského období, rozšiřovaný Fridrichem I. Barbarossou a dalšími císaři Svaté říše římské. Víte, že se tu roku 1361 narodil císaři a králi Karlu IV. syn a pozdější král Václav IV.?

Nádherná raně gotická Horní a Spodní kaple, věž Sinwellturm, ale také rozsáhlé podzemí s klenutými stropy, tajnými průchody, pivnicemi a kasematy určitě stojí za návštěvu.

Byla už řeč o kašnách – nenechte si ujít Schöner Brunnen (Krásnou kašnu), nádhernou gotickou fontánu se čtyřiceti alegorickými soškami na náměstí Hauptmarkt, ani novodobý Ehekarussel čili Manželskou kašnu na Ludwigsplatzu s dynamickým sousoším šesti manželských emocí.

Zoologická s delfináriem

Norimberk ale nejsou jen památky, nýbrž i četná muzea, třeba Muzeum hraček nebo pozoruhodné Muzeum Germánů. Vyhlášená je zdejší zoologická zahrada, nejnavštěvovanější v celém Německu, se známým delfináriem s celoročním provozem.

Děti i dospělí ocení velký zábavní park Playmobil na západním okraji města, kde nechybí ani hotel. Nelze však nezmínit, že Norimberk je i lákavým obchodním centrem.

Mezi náměstími Hallplatz, Unschlittplatz a ulicí Spitalgasse jsou obchody se vším, co byste rádi našli pod stromečkem, a na jihovýchodním okraji města (stanice metra Langwasser Mitte) najdete obří Franken-Center, suverénně největší nákupní centrum v celém Svobodném státě Bavorsko!

Co si dát v Norimberku?

Bavorsko patří k zemím, které jsou v Německu nejvíc vysazené na jídlo. Zdejší kuchyně je výrazně masitá, takže za předkrm doporučíme huspeninu z vepřových nožiček s celerovou natí, cibulí a okurkami.

Jako polévku např. eintopf s klobásou, obsahující mimo jiné svařenou cizrnu, rajčata, cibuli a papriky. V chladném počasí přijde vhod kachna pečená na sádle, cibuli, pivu, pórku a půl kilu žampionů, zalitá ve finále osminkou litru jablečné šťávy.

Podává se s bramborovým bavorským knedlíkem a kysaným zelím, vařeným na medu a bílém víně v kombinaci s masovým či zeleninovým vývarem. Jako moučník vás dorazí bavorský trhanec čili kyprá buchta se skořicí, čokoládou a oříšky.

K pití se hodí některé z bavorských „zimních“ či „vánočních“ piv, která mají vyšší obsah alkoholu. Na závěr je vhodný bavorský likér Blutwurz, který povzbuzuje trávení.

Teplota vzduchu -5 až 8 °C, péřovku s sebou

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden