Můj čas na kafíčko

Město květin, kanálů a umění. Amsterdam

Nejsou tady žádné slavné historické památky, přesto je Amsterdam čtvrtou nejnavštěvovanější metropolí Evropy. Je totiž městem věhlasných muzeí, s malebně pokřivenými domečky lemujícími vodní kanály, grachty. Určitě ale také proto, že má své nezaměnitelné kouzlo. Návštěvníky silně přitahuje svou magickou atmosférou dojmem, že tady se smí i to, co je jinde zakázané.

Ze začátku budete mít pokušení nahlížet lidem do oken. Nikdo nemá záclony a okna jsou obrovská. Budete se divit, jak moc se tady žije na vodě, celé obytné lodě i se zahradami stojí na mnoha vodních kanálech.

Jako v pohádce

Nejen o velkých svátcích celé město nabere oranžovou barvu, ta je totiž jejich národní a Nizozemci jsou velcí vlastenci. Někoho zaskočí, že v místních kostelích jsou úplně běžně kavárny. Celé město zvláštně voní, směsí pražené kávy, květin, vaflí, sýrů a také marihuany.

Zpáteční letenku sem seženete za 1.700,- Kč, ale pozor na cenu ubytování, patří k nejdražším v Evropě, raději bydlete na předměstí. Překvapí vás obrovské množství jízdních kol, která tady jezdí. Ale obrovské! Miliony kol.

Pozor, cyklisté mají skoro všude přednost. Uzounké domečky prý jsou daní za to, že už v dobách rozmachu byly pozemky velmi drahé. Ale že může dům být široký jen jeden metr? Však je také nejužší v Evropě.

Najdete ho na Hoogstraat 22. Všechny domy v okolí jsou pokřivené a nahnuté, celý Amsterdam totiž stojí na dřevěných kůlech v bažinách. Zážitek je vidět místní stěhování. Většinou probíhá lodí a nábytek se vytahuje právě tím velkým oknem, hned také pochopíte, proč mají domy velký štít a na něm kladku.

Na kůlech stojí také královský palác na náměstí Dam, těch je ovšem 13659! Milovníci umění si nenechají ujít Rijksmuseum s obrovskými sbírkami holandských mistrů, včetně Rembrandtovy Noční hlídky, zážitkem je, když se můžete dívat přímo pod ruce restauratérům starých obrazů. Supermoderní je Van Goghovo muzeum.

Za večerním zážitkem

Kdo přijel za zážitky, alespoň se projde Red light district.

Večerní výlohy s oficiálně povolenými prostitutkami jsou zdejší bizár. Úplně stejně ale můžete za výlohou třeba pozorovat při práci brusiče diamantů. Stavte se na výbornou kávu v jedné z tisíců kaváren a všimněte si krásného delftského porcelánu převážně s motivem větrných mlýnů, který mají všude ve výzdobě třeba na stěnách jako obkládačky.

Rukodělné předměty, hlavně tradiční dřeváky (udělají vám je klidně na míru), najdete ve skanzenu Zaanse Schans s klasickými vodními mlýny a dřevěnými domečky.

Jaký suvenýr si přivézt?

Nic nezkazíte cibulkami tulipánů, větší výběr nikde jinde nenajdete. Zajděte pro ně na Flower market u kanálu Singel. Gurmáni by měli přivézt pixlu kakaa nebo domácí sýr, třeba goudu. Rozhodně nezkoušejte přivézt si špetku konopí, i když vám budou v místní kavárně běžně nabízet pečivo „hash brownies“, raději s díky odmítněte, mohlo by se vám udělat nedobře.
To raději navštivte minipivovar Brouwerij, v ulici Funenkade 7, u větrného mlýna De Gooyer. Nebo jakýkoliv jiný, jsou jich tady stovky. V Heineken Experience si můžete sami vyrobit svou láhev.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden