Moje chvilka pohody

Mexiko: perla Karibiku

Najdete tu džungle, vyprahlé pouště s obřími kaktusy, ale i vysoké hory se zasněženými vrcholky. A samozřejmě také pláže s jemným bílým pískem nebo pradávné Mayské památky. To všechno je Mexiko.

Hlavní město México City patří k největším na světě. Leží ve výšce 2000 m n. m. pouhých 72 kilometrů od známé sopky Popocatepetl. V jeho historické části najdete domy z koloniální éry. Opomenout nemůžete ani jedno z největších náměstí na světě Plaza de la Constitución, prezidenský palác Palacio Nacional či velkolepou Catedralu Metropolitana. Odpočinout si můžete v městském parku Alameda Central.

Úchvatné pyramidy

Teotihuacán je starověké posvátné místo, vzdálené asi 50 km od hlavního města. Název Teotihuacán znamená „místo zrození bohů“ a je odrazem víry Aztéků ve skutečnost, že právě zde bohové stvořili vesmír.

Najdete tu i pyramidu Slunce a Měsíce. Pyramida v Cholule u malebného města Puebla sice není tak hezká, zato je největší.

Život Mayů

Palenque, perla Mexika, je mayské město a archeologické naleziště uprostřed tropické džungle. Na pozadí divoké přírody se tu zvedá skupina templů, jimž dominuje Templo de las Inscripciones neboli Chrám nápisů.

Jedná se o zdejší nejvyšší stavbu. Budování začalo zřejmě kolem roku 675. Smyslem bylo vytvoření pohřebního monumentu velkého panovníka Pakala. Dalším místem maysko-toltécká kultura je Chichén Itzá. Za zdejší nejvýraznější stavbu lze označit Kukulkánovu pyramidu, mohutnou a přece elegantní čtyřbokou stavbu s impozantními schodišti, tyčící se uprostřed rozlehlého náměstí. V Chichén Itzá jsou i zajímavé cenoty, pověstné mayské studně.

Siesta na pláži

Koupání a odpočinek na písečných plážích Mexického zálivu vám zajistí Poloostrov Yucatán Písečné pobřeží s druhým největším korálovým útesem světa oblévá Karibské moře a vody Mexického zálivu.

Kromě lagun se nacházejí všechny řeky Yucatánu pod zemí v podobě podzemních řek a zatopených krasových jeskyní zvaných “cenotes”, které vznikly dopadem meteoritu před 65 milióny lety. Cenote dos Ojos je příjemné a klidné místo.

Když zaplatíte 500 pesos na osobu, na hodinu a půl získáte průvodce, ploutve, neopren a šnorchlovací zařízení. Pak si můžete v jeskyni i zaplavat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden