Na palubě jídelních vozů Českých drah čeká cestující nové sezónní menu. Od konce února mohou hosté ČD Restaurant se servisem společnosti JLV ochutnat novinky, které tradičně připravila právě JLV, dlouhodobě zajišťující catering v českých vlacích, ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky.
Nová sezónní nabídka zahrnuje polévku, masovou specialitu, vegetariánský hlavní chod a samozřejmě i dezert. Hosté se mohou těšit také na novou vizuální podobu jídelního lístku, který letos zdobí originální grafické dílo světově uznávané výtvarnice Míly Fürstové.
„Naše restaurační vozy se servisem od JLV si mezi cestujícími získávají stále větší oblibu. Jsem proto rád, že jim můžeme pravidelně představovat nové kulinářské speciality plné zajímavých chutí. Skutečnost, že nabízíme špičkovou gastronomii, dokládá také popularita našich jídelních vozů mezi cestujícími z Německa, Rakouska nebo Slovenska. Dokonce sledujeme nový trend ‚gastroturistiky‘, kdy si lidé vybírají vlaky právě podle přítomnosti restauračního vozu,“ uvedl Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.
„V současném jízdním řádu vypravujeme každý den celkem 159 vlaků se službou ČD Restaurant. Přibližně v polovině letošního roku pak přivítáme restaurační vozy nové generace ComfortJet, které budou jezdit na linkách z Česka do Berlína a Hamburku, a v budoucnu také do Vídně, Bratislavy, Budapešti nebo Kodaně,“ doplnil Ješeta.
„Naším receptem na úspěch je sledování moderních gastronomických trendů a spolupráce se špičkovými odborníky. Nové menu přináší svěží a lehká jídla, která si cestující určitě oblíbí a doufám, že jim budou chutnat minimálně stejně jako pokrmy, s nimiž se nyní loučíme,“ řekl Bohumír Bárta, generální ředitel společnosti JLV, a.s.
„Nové menu je kombinací poctivých surovin a výrazných chutí tradiční kuchyně. Hosté ochutnají například silný hovězí vývar nebo špalek z vepřového ramínka se šťouchanými brambory. Vegetariánům nabídneme lehké penne s pestem z grilovaných paprik, dezertem pak bude citronový cheesecake s medem a mandlemi, spojující svěžest citrusů s jemností mandlí,“ popisuje nabídku prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec.
Příjemnou cestu vlakem umocní i vizuální zážitek díky obálce jídelního lístku, na níž se představuje originální grafické dílo výtvarnice Míly Fürstové, která tvoří mimo jiné pro světové hvězdy, například hudební skupinu Coldplay.
„Inspiraci pro grafiku jídelního lístku jsem našla v kráse české krajiny, která je pro umělce nekonečným zdrojem nápadů. Sama mám cestování vlakem velmi ráda, obzvlášť pak v restauračních vozech, kde si dopřeji dobré jídlo a vychutnávám si klid a pohodu železniční cesty,“ uzavírá Míla Fürstová.